Speeldag: Speeldag 1
Stadion: St Jakob Park
Portugal maakt favorietenrol meteen waar
Nico Wieme

Portugal heeft in de tweede wedstrijd van groep A meteen de drie punten gepakt tegen een stug Turkije. De Portugezen hadden weliswaar het meeste balbezit, maar kwamen na enkele dubieuze fasen in het strafschopgebied toch een aantal keer goed weg.

Na een spannende, maar niet echt hoogstaande eerste helft gingen beide teams rusten met een brilscore. Portugal had weliswaar het meeste balbezit en kon op basis van de kansen wel aansprak maken op een doelpunt. Het waren echter de Turken die op de dertiende minuut een strafschop claimden na een duel waarbij Sanli Tuncay neerging. Scheidsrechter Herbert Fandell liet gewoon doorspelen. Twee minuten later klom Portugal op voorsprong. Pepe kopte een hoekschop van Sabroso Simão binnen. Het feestje ging echter niet door omdat de verdediger vanuit buitenspel scoorde. Kort daarop kregen de Turken een vrijschop aan de rand van zestien. Nihat Kahveci trapte die via de muur in hoekschop.

Pas na een halfuur ontbond een voor de rest onopvallende Cristiano Ronaldo zijn duivels eens. De Manchester Unitedspits dribbelde zich voorbij Baltan Hakan en Mehmet Aurelio, maar kraakte zijn schot. Zeven minuten later trapte de Portugese sterspeler een vrije trap via de vingertoppen van Volkan Demirel op de binnenkant van de verste paal. Portugal drukte door in de laatste minuten van de eerste helft, maar kwam niet tot scoren. Pepe kopte nog maar eens een hoekschop naast en ook Joao Moutinho zag zijn doelpoging over belanden.

Het begin van de tweede helft was een kopie van de eerste. Vier minuten ver ging Nihat in het strafschopgebied neer na een duel met Simão, maar weer ging Fandell er niet op in. Op de tegenaanval blunderde Zan Gokhan, Simão onderschepte de bal, waarna Gomes in balbezit kwam. Zijn schot belandde op de binnenkant paal. Bij Portugal speelde Ronaldo nu op links en dat bleek een goede zet.

De verliezende finalist van 2004 werd steeds sterker en ging nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt. De drang naar voren werd uiteindelijk beloond. Uitblinker Pepe zette van op het middenveld een actie op en kwam na een dubbelpas met Gomes oog in oog te staan met Volcan. De genaturaliseerde Braziliaan aarzelde niet en bracht de Portugezen verdiend op voorsprong.

Portugal rook nu zijn kans en drukte door. Vier minuten na de openingstreffer stond het ei zo na 2-0. Gomes kopte een voorzet van Ronaldo op de lat. Na twintig minuten in de tweede helft nam de Portugese druk af. De Turken kwamen meer in de wedstrijd en dat leverde enkele hete standjes op voor het doel van Alexandre Ricardo. Na een duidelijk handspel van Simão (foto) in de zestien meter deed Fandell opnieuw alsof zijn neus bloedde en twee minuten later tastte Ricardo half naast de bal bij een duel met Tuncay.

Turkije bleef komen en acht minuten voor affluiten kopte Emre Asik een hoekschop enkele meters naast. Verder dan dat geraakten de Turken niet. In de laatste minuut van de officiële tijd ontsnapte Aurelio nog aan rood na een vliegende tackle op de doorgebroken Nani. In de absolute slotseconden van de verlengingen counterde Portugal messcherp. Ronaldo kwam op links in balbezit en speelde Moutinho aan de strafschopstip aan. Die draaide zich mooi voorbij zijn tegenstander en schotelde invaller Raul Mereiles de 2-0 op een schoteltje voor.

Dankzij deze zege neemt Portugal meteen, samen met Tsjechië, de leiding in groep A. Turkije en Zwitserland staan woensdag al met hun rug tegen de muur. De verliezer van dat duel mag meteen zijn koffers pakken, al klinkt dat voor thuisploeg Zwitserland een beetje raar.