Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Letzigrund
Stugge Roemenen bedwingen tam Frankrijk
Kevin Vanbuggenhout

De eerste kleine verrassing op het EK 2008 is een feit. In de eerste wedstrijd van groep C, de zogenaamde groep des doods, hield Roemenië Frankrijk op een gelijkspel. Roemenië en Frankrijk maakten er een zeer matige partij van, zonder doelpunten.

De wedstrijd tegen Roemenië was voor Frankrijk de op papier minst moeilijke opdracht in de groepsronde. Roemenië wilde zijn reputatie van gevaarlijke outsider alle eer aan doen. Beide ploegen hielden er een bijzonder laag tempo op na. Roemenië hield het goed compact en daardoor was het voor Frankrijk moeilijk om openingen te vinden. Er was al een kwartier verstreken eer Frankrijk een keer kon dreigen. Met een lange bal werd Anelka bijna bereikt. Lobont kon nog net voldoende tussenkomen. Voorts viel er in de eerste helft slechts één kans te noteren. Ribéry bracht de bal voor doel en Anelka kopte over. Roemenië kon af en toe tegenprikken, maar speelde het niet goed genoeg uit om tot echte kansen te komen. 0-0 dus aan de rust na een uitermate teleurstellende eerste helft.

Frankrijk kwam na de pauze toch een stuk gretiger en scherper uit de kleedkamers. Malouda had een goede beweging in huis en schoot over. Frankrijk eiste meer en meer de bal op. De Fransen behaalden het spel, evenwel zonder aan veel kansen te komen. Roemenië trok een dubbele gordel op en concentreerde zich vooral op zijn verdedigende taken. In de 57ste minuut kon Ribéry eens uitbreken op rechts. Ribéry zette laag voor. Benzema plaatste de bal laag in de armen van Lobont. In het laatste halfuur waren er geen kansen meer, voor geen van beide ploegen. De goede organisatie van Roemenië gaf geen krimp. Frankrijk rekende vooral op een hardwerkende Ribéry, maar ook hij kon het verschil niet maken. Roemenië bracht aanvallend ook heel weinig. Maar de Roemenen gaven bitter weinig ruimte weg en haalde dan ook het einde met 0-0. Frankrijk zette ook naar het einde toe weinig druk op de bal en moest zich neerleggen bij het gelijkspel.

Een stug Roemenië hield een toch ietwat mak Frankrijk verdiend in bedwang. De Fransen vonden geen openingen en een scoreloos gelijkspel was uiteindelijk een billijk resultaat. 0-0 bleef het na een matige pot voetbal. Voor Frankrijk dus meteen het eerste puntenverlies, Roemenië liet zien dat het ook volop meedoet in groep C.