zwiZwitserland
tsjTsjechië
Datum: 07/06/2008 18:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: St Jakob Park
Tsjechië verslaat sterk Zwitserland
T. Coremans
| 0 reacties
Tsjechië verslaat sterk Zwitserland
Foto: © SC

Het Europees Kampioenschap werd vanavond in Basel op gang gefloten. Het Sint-Jakobspark was de thuishaven voor de openingspartij. Gastland Zwitserland en outsider Tsjechië beten de spits af.

Een uitverkocht stadion, een knap georganiseerde openingsceremonie, twee elftallen die op de volle buit aasden, een Italiaanse topscheidsrechter… De sfeer in en rond het stadion deed vermoeden dat het om een grootse wedstrijd ging. Niets was minder waar.

De Zwitsers startten veelbelovend aan hun eerste wedstrijd. Onder het bewind van aanvoerder Frei kreeg de thuisploeg enkele uitgelezen kansen om op voorsprong te komen. De Dortmundaanvaller toonde zich echter niet efficiënt genoeg. Tsjechië speelde behouden en verscheen sporadisch voor het doel van Benaglio. Koller was er dicht bij, maar de boomlange aanvaller werd correct afgevlagd voor buitenspel. Sionko kreeg even later het leer toegespeeld in de zestien. De snelle middenvelder kon zich echter geen weg banen doorheen de Zwitserse muur. Net voor de pauze sloeg voor Frei, de sterspeler bij de Zwitsers, het noodlot toe. De aanvaller ging door de knie en moet wellicht forfait geven voor de rest van het EK. Een mentale domper voor de hele natie.

Na de pauze kregen we een identiek spelbeeld. Een strijdend ambitieus Zwitsers elftal tegenover een uitgekookt, vandaag inspiratieloos, Tsjechië. Magnin zweepte geregeld zijn ploegmakkers op. Enkele vloeiende knappe acties leverden de Zwitsers geen doelpunt op. Een wet in het voetbal zegt dan…

En zo geschiedde. De beslissing viel aan de overkant. Na een lange bal van Ujfalusi werkte de buitenspelval bij het gastland totaal niet. Sionko (foto) glipte doorheen de rode muur en werkte gemakkelijk af, 0-1. Hakan Yakin, ingevallen voor pechvogel Frei, kreeg meteen na deze achterstand de kans om gelijk te maken. Zijn kopbal ging echer naast. De thuisploeg voerde de druk op, maar kreeg de Tsjechische ervarenheid niet ontwricht. Na een goede redding van Cech op een schot van Barnetta, en de rebound van Vonlanthen op de dwarsligger, moesten de Zwitsers vrede nemen met een goede prestatie zonder punten. [NW]

Opstellingen

Zwitserland Zwitserland

  Speler G Beoordeel
Benaglio Diego 90' -
Magnin Ludovic   90' -
Senderos Philippe 90' -
Lichtsteiner Stephan 75' -
Inler Gökhan 90' -
Frei Alexander 45' -
Streller Marco 90' -
Fernandes Gelson 90' -
Barnetta Tranquillo   90' -
Behrami Valon 83' -
Müller Patrick 90' -
  Bank G Beoordeel
Yakin Hakan 45' -
Vonlanthen Johan   15' -
Derdiyok Eren 7'  

Tsjechië Tsjechië

  Speler G Beoordeel
Cech Petr 90' -
Grygera Zdenek 90' -
Polak Jan 90' -
Galásek Tomás A 90' -
Jankulovski Marek 90' -
Sionko Libor 83' -
Koller Jan 56' -
Mancuso Giorgio 86' -
Plasil Jaroslav 90' -
Ujfalusi Tomas 90' -
Rozehnal David 90' -
  Bank G Beoordeel
Sverkos Vaclav 34' -
Vlcek Stanislav 7'  
Kovac Radoslav 4'