Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Stade de Suisse
Oranje blikt wereldkampioen Italië in
De Nijs Michael

De eerste topaffiche op dit EK is een nachtmerrie geworden voor italië, de wereldkampioen ging met 3-0 onderuit tegen Nederland. De Italianen beleefden dus hun zwaarste nederlaag tijdens een EK in de laatste 25 jaar.

De wedstrijd begon goed, beide landen kregen meteen een klein kansje. Van Nistelrooy slaagde er echter niet in om een misverstand in de Italiaanse defensie af te straffen, aan de overkant kon niemand de voorzet van Di Natale verzilveren. Ook Camoranesi ging zijn kans, de Italiaan zag zijn poging echter naast belanden. Van Nistelrooy en Ooijer probeerden het vervolgens van ver, maar beide heren konden hun schot niet kadreren. Na twaalf minuten kreeg Luca Toni een goede kopkans, maar de Italiaanse spits kopte de voorzet van Gattuso naast. In de achttiende minuut kreeg Italië dan een eerste serieuse waarschuwing. Van Nistelrooy glipte door de buitenspelval, doelman Buffon tikte de Nederlander aan, maar Van Nistelrooy probeerde op de been te blijven en verprutste zo de mogelijkheid. Als de spits van Real Madrid zich hier had laten vallen was dit een zuivere strafchop! Nederland bleef echter komen, Materazzi kopte een gevaarlijke vrije trap van Sneijder voor de neus van Van Nistelrooy in corner.

In de 26ste minuut werd Nederland dan toch beloond voor het aanvallende spel, Sneijder schoot op doel en Van Nistelrooy kon binnentikken. De Italianen claimden buitenspel, maar Christian Panucci hield Van Nistelrooy on side (lees meer). Op het halfuur maakte Italië bijna gelijk, maar de Nederlandse defensie kon de vijandige corner van de lijn keren. Nederland counterde enorm scherp, via enkele tussenstationnetjes kwam de bal bij Kuyt, die Sneyder bediende. De Nederlander, die vandaag overigens zijn verjaardag viert, maakte er prompt 2-0 van. Amper twee minuten later zorgde Di Natale bijna voor de aansluitingstreffer, maar Van Der Sar kon zijn schot met de nodige moeite stoppen. Beide landen hadden nog één mogelijkheid om te scoren voor de rust, maar Buffon kon de reuzekans van Van Nistelrooy in corner verwerken en Di Natale zag zijn schot nipt over gaan. Wereldkampioen Italië ging dus de rust in met een 2-0 achterstand.

De tweede helft begon iets rustiger dan de eerste, Nederland hoefde niet echt en Italië gaf niet onmiddellijk de indruk dat het in staat was om iets aan de achterstand te doen. Na 53 minuten kreeg Nederland een klein kansje via Ooijer, maar hij kopte naast. Na tien minuten in de tweede helft pakte Zambrotta uit met een mooi nummertje, maar zijn schot ging voorlangs. Nederland plooide wat terug, maar de Italianen konden weinig aanvangen met het balbezit dat ze kregen. Verder dan zwakke pogingen van Toni, Pirlo en de ingevallen Del Piero kwamen de Italianen in het eerste deel van de tweede helft niet. Twintig minuten voor tijd probeerde Del Piero nogmaals, maar zijn poging ging over doel. Italië probeerde wel, maar de wereldkampioen leek niet bij machte om de dubbele achterstand op te halen.

Een kwartier voor tijd kwam de wereldkampioen dan toch opzetten. Luca Toni kwam alleen voor doel, maar hij schoot over. Drie minuten later was Grosso dicht bij de aansluitinstreffer, maar hij vond Van Der Sar op zijn weg. Diezelfde Van Der Sar stopte een goede minuut later ook een schitterende vrije trap van Pirlo. Nederland counterde meteen scherp, via enkele tussenstations kwam de bal bij Van Bronckhorst, de Marokkaanse Nederlander kopte de bal tegen de netten: 3-0, Italië was definitief uitgeteld! Oranje ging door en via de ingevallen Afellay werd het bijna 4-0, maar de speler van PSV zag zijn poging op de lat belanden. Ook Van Persie en Sneijder konden nog aanspraak maken op een extra doelpunt, maar het bleef 3-0. Wereldkampioen Italië moet daardoor op de volgende speeldag al met het mes tussen de tanden aan de bak, Oranje kan in alle rust uitkijken naar het vervolg van dit toernooi.