Datum: 17/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Ook Roemenië kan Nederland niet afstoppen
Jimmy Wouters
| 0 reacties
Ook Roemenië kan Nederland niet afstoppen
Foto: © SC

Na de fraaie overwinningen tegen Italië en Frankrijk bleek ook Roemenië niet in staat de Hollandse machine te stoppen. Ook met een veredeld B-elftal was Oranje duidelijk te sterk voor Roemenië: 2-0.

Nederland was al geplaatst als groepswinnaar in groep C en bondscoach Marco van Basten gunde dan ook vrijwel de volledige ploeg rust. Enkel Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar verschenenaan de aftrap.
 
Ondanks het feit dat Roemenië moest winnen om door te stoten naar de volgende ronde, speelde de ploeg met erg veel volk achter de bal. Het was Nederland dat het initiatief naar zich toe trok, maar tot echt uitgespeelde kansen leidde dat niet echt.
 
Na een half uur kwam Roemenië voor het eerst aan het venster piepen, maar het schot van Mutu vloog hoog over. Luttele minuten later kreeg Nederland de eerste grote kans, maar ook het vizier van Huntelaar was nog niet goed afgesteld.
 
Oranje was veruit de meest dreigende ploeg en kreeg tien minuten voor rust een dot van een kans. Na een prachtige collectieve actie besloot Robben echter net naast. Ook Roemenië kwam nog eenmaal gevaarlijk opzetten. Na een knappe aanval schoot Contrea echter hoog over.
 
Ook na de pauze was Nederland de meest dominerende ploeg. Al vlug resulteerde dat in een kans voor van Persie, maar diens inzet werd knap gestopt door Lobont. Uiteindelijk werd de aanvallende instelling van Oranje toch beloond. Tien minuten in de tweede helft devieerde Huntelaar een doorspeelpass van Engelaar in doel.
 
Nederland had vervolgens de wedstrijd makkelijk onder controle. Roemenië ging wel op zoek naar een doelpunt, maar de ploeg slaagde er maar niet in het laken naar zich toe te trekken. Het speelde nog wel enkele kansjes bij mekaar, maar een tweede doelpunt leek er niet meer in te zitten. Drie minuten voor tijd viel de tweede Nederlandse treffer alsnog. Op aangeven van Affelay maakte van Persie er op een erg knappe manier 2-0 van.
 
Het feestje van Oranje blijft duren en de vraag begint zich stilaan te stellen welke ploeg in staat geacht kan worden dit Nederland van de Europese titel te houden.

Opstellingen

Nederland Nederland

  Speler G Beoordeel
Stekelenburg Maarten 90' -
Heitinga John 90' -
De Zeeuw Demy A 90' -
Van Persie Robin 90' -
Engelaar Orlando A 90' -
Robben Arjen 60' -
Bouma Wilfred 90' -
De Cler Tim 90' -
Huntelaar Klaas Jan 82' -
Afellay Ibrahim 90' -
Boulahrouz Khalid 57' -
  Bank G Beoordeel
Melchiot Mario 33' -
Kuyt Dirk 30' -
Vennegoor of Hesselink Jan 8'  

Roemenië Roemenië

  Speler G Beoordeel
Lobont Bogdan 90' -
Contra Cosmin Marius 90' -
Rat Razvan 90' -
Tamas Sebastian Gabriel 90' -
Chivu Cristian   90' -
Codrea Paul Costantin 71' -
Mutu Adrian 90' -
Cocis Razvan 90' -
Ghionea Sorin 90' -
Nicolita Banel 81' -
Niculae Marius 59' -
  Bank G Beoordeel
Niculae Daniel 31' -
Dica Constantin Nicolae 19' -
Petre Florentin 9'