Datum: 15/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Turkije in slotminuten op en over Tsjechië
Nico Wieme
| 0 reacties
Turkije in slotminuten op en over Tsjechië
Foto: © SC

In een knotsgekke, spannende wedstrijd heeft Turkije zich op het einde ontdaan van een moedig en verrassend Tsjechië. In het slotkwartier maakten de Turken een 2-0 achterstand goed en plaatsen zich zo voor de kwartfinales van het EK.

Turkije en Tsjechië wisten wat er op het spel stond: enkel een zege bracht een van beide ploegen in de kwartfinales van het EK. Rekenen moest er niet meer gedaan worden. Noch het doelsaldo noch enig ander criterium speelde een rol, alleen een overwinning telde.
 
Tsjechische variatie
Tsjechië kwam sterk voor de dag in de eerste helft. Het statische, weinig verrassende spel van de eerste twee wedstrijden was ver te zoeken. De Tsjechen toonden meteen hun aanvallende intenties, met veel beweging in de ploeg en de nodige druk op de tegenstander. Turkije vond maar geen antwoord op het Tsjechische spel en dat resulteerde algauw in gele kaarten voor Mehmet Topal en Mehmet Aurélio.
 
Bij Tsjechië had Jan Koller zijn plaats diep in de spits heroverd ten nadele van Milan Baros en dat bleek een uitstekende zet van coach Karel Brückner. De Turkse verdedigers hadden hun handen meer dan vol met lange Jan. De Tsjechen maakten deze keer echter niet de fout om alleen maar Koller te zoeken met een lange bal. Ook hun flankenspel met de bedrijvige Zdenek Grygera, Libor Sionko en Jaroslav Plasil was van een meer dan degelijke kwaliteit.
 
Koller
Veel uitgesproken kansen vielen er in de eerste helft niet te noteren. Langs Turkse zijde schoot Sanli Tuncay meters over en kon Kahveci Nihat bijna alleen op Peter Cech afgaan, maar David Rozehnal ruimde tijdig op. Bij Tsjechië was het Koller die af en toe met een goede kopstoot de Turkse klokken deed luiden. Demirel Volkan dook iets over het halfuur goed in de voeten van Sionko na een linkerflankvoorzet van Plasil. Het was slechts uitstel van executie, want negen minuten voor de pauze kopte Koller voor de neus van Güngör Emre en Cetin Servet een voorzet van Grygera staalhard binnen.
 
Tegen de gang van het spel
De Turkse spelers hadden duidelijk een donderspeech gekregen van coach Fatih Terim tijdens de rust. Het spelbeeld in het begin van de tweede periode was het omgekeerde van de eerste helft. Turkije zette nu heel veel druk en de Tsjechen konden niet anders dan wijken. Cech moest attent zijn op een kopbal van woelwater Tuncay. Tegelijkertijd ontstond er veel ruimte tussen de linies en iets voorbij het uur mocht Koller randje buitenspel alleen op Volkan afgaan. De ex-Anderlechtspits week te ver uit en besloot naast het doel. Een minuutje later was het wel raak. Sionko verstuurde van op rechts een bal tussen verdediging en doelman en Plasil gleed hem mooi binnen. Een onverhoopte meevaller voor Tsjechië op dat moment.
 
Keerpunt
De Turken waren van slag en bijna telde Jan Polak hen helemaal uit. Zijn bal belandde echter op de paal. Meteen het keerpunt in de match, want op een Turkse counter knalde Turan Arda een voorzet van Hamit Altintop via de paal binnen. Turkije vatte weer moed en drukte het gaspedaal verder in. Drie minuten voor het officiële einde van de match liet uitgerekend Cech een zoveelste voorzet van Altintop door de vingers glippen en Nihat (foto links) stond op de goede plaats om de gelijkmaker te netten.
 
Dolgekke slotfase
Wie dacht dat we op strafschoppen afstevenden, had het mis voor. Het slot zat nog vol verrassingen. Altintop stuurde weer Nihat door de buitenspelval en die knalde de 3-2 onhoudbaar binnen. Tsjechië leek uitgeteld, maar probeerde met de moed der wanhoop nog iets te forceren. Volkan misrekende zich op een hoge bal, maar de ingevallen Stanislav Vlcek kon niet profiteren. De Turkse doelman kreeg het verbaal aan de stok met Koller en revancheerde zich op de spits. Ref Peter Fröjdfeldt kon niet anders dan Volkan met rood van het veld sturen. De Tsjechen konden geen doelkans meer creëren om zo gelegenheidsdoelman Tuncay te verontrusten. Bij het laatste fluitsignaal lagen ze uitgeteld tegen het canvas. Na 'das Wunder von Bern' waarbij de Duitsers totaal onverwacht het WK van 1954 in Zwitserland wonnen, zal men nu van 'das Wunder von Genf' spreken.

Opstellingen

Turkije Turkije

  Speler G Beoordeel
Demirel Volkan   90' -
Cetin Servet 90' -
Balta Hakan 90' -
Topal Mehmet   57' -
Mehmet Aurelio (Brito Mehmet Aurelio Dos Prazeres)   90' -
Kahveci Nihat ⚽ ⚽ 90' -
Sentürk Semih 45' -
Güngör Emre 62' -
Turan Arda  90' -
Sanli Tuncay Volkan 90' -
Altintop Hamit A 90' -
  Bank G Beoordeel
Kazim-Richards Colin 33' -
Sarioglu Sabri A 45' -
Asik Emre   28' -

Tsjechië Tsjechië

  Speler G Beoordeel
Cech Petr 90' -
Grygera Zdenek A 90' -
Polak Jan 90' -
Galásek Tomás   90' -
Jankulovski Marek 90' -
Sionko Libor A 84' -
Koller Jan 90' -
Matejovsky Marek 38' -
Plasil Jaroslav 80' -
Ujfalusi Tomas 90' -
Rozehnal David 90' -
  Bank G Beoordeel
Mancuso Giorgio 52' -
Kadlec Michal 10' -
Vlcek Stanislav 6'