Datum: 18/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Sterk Rusland speelt Zweden naar huis
Nico Wieme
| 0 reacties
Sterk Rusland speelt Zweden naar huis
Foto: © SC

Rusland heeft zich verdiend geplaatst voor de kwartfinales van het EK. De Russen speelden de Zweden met 2-0 weg en daarmee mochten de Noord-Europeanen nog van geluk spreken. Kwelduivel Arshavin en Pavlyuchenko verzuimden een voetbalmoord te plegen.

Zweden en Rusland moesten onder elkaar uitmaken wie in groep D het tweede ticket voor de kwartfinales kreeg. Beide ploegen telden elk drie punten, maar de Scandinaven (3-2) hadden een beter doelsaldo dan de Oost-Europeanen (2-4), waardoor zij aan een punt genoeg hadden om naar de laatste acht door te stoten. Bij de Russen stond Andrei Arshavin voor het eerst dit toernooi aan de aftrap. De licht geblesseerde Zlatan Ibrahimovic haalde de basis van de Zweden.
 
Gretige Russen
De toeschouwers kregen in de eerste helft een boeiend spektakel voorgeschoteld. Rusland maakte tempo, met vooral een dreigende Arshavin die goed tussen de lijnen speelde. De Russen kwamen er telkens snel uit, de Zweden vonden geen antwoord op dat spel en maakten een lakse indruk. Toch kwam het eerste echte gevaar van de Noord-Europeanen. Op een vrije trap van Anders Svensson klom Ibrahimovic hoger dan Denis Kolodin. Igor Akinfeev plukte de bal vooraleer Henrik Larsson gevaarlijk kon zijn.
 
Andrei Arshavin
Daarna begon het festival-Arshavin. De spits van Zenit Sint-Petersburg kopte eerst een voorzet van Aleksandr Anyukov naast. Op het kwartier leverde Roman Pavlyuchenko (foto rechts) een voorzet-schot af, waar Arshavin zijn voet onvoldoende kon tegen zetten. Minuten later moest Andreas Isaksson een voorzet van de Russische nummer tien vanonder de lat tikken. Halfweg de eerste helft werd het Russische overwicht beloond. Na zwak verdedigen van Petter Hansson en Mikael Nilsson drong Anyukov het strafschopgebied binnen. Zijn voorzet werd door Pavlyuchenko in één tijd binnengewerkt.
 
Attente Akinfeev
De Zweden leken niet onmiddellijk wakker te schieten, hoewel Larsson kort na het openingsdoelpunt achterwaarts op de kruising kopte. Tien minuten voor de pauze verloor Ibrahimovic de bal op het middenveld. De Russen counterden scherp en Pavlyuchencko, wéér hij, viseerde de paal. In de herneming had Isaksson nog een ultieme reflex in huis op een terugkopbal van Nilsson. Pas in de laatste vijf minuten zorgde Zweden voor een beetje dreiging. Akinfeev toonde zich attent op pogingen van Hansson, Nilsson en Fredrik Ljungberg – voor het overige onzichtbaar.
 
Boeken dicht
Vijf minuten ver in de tweede helft was het kalf helemaal verdronken voor een amechtig spelend Zweden. Diniyar Bilyaletdinov verstuurde een mooie diepe bal naar Yuri Zhirkov. De middenvelder van CSKA Moskou bood de vrijstaande Arshavin de 2-0 op een schoteltje aan. Met de moed der wanhoop probeerden de Scandinaven het tij te keren, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Een omhaal van Larsson belandde in de handen van Akinfeev en Olof Mellberg kopte een hoekschop van de ingevallen Kim Källström over.
 
Afstraffing voorkomen
De beste en gevaarlijkste mogelijkheden waren nog voor de Russen. Mits iets meer efficiëntie had de score veel hoger kunnen oplopen. Frederik Stoor hield een ongrijpbare Arshavin even tegen en verschalkte dan ei zo na zijn eigen doelman. Zhirkov lepelde een vrije trap op het dak van het doel, Konstantin Zyryanov kegelde de bal nog maar eens tegen de paal, waarna Ivan Saenko voorlangs kopte. In de laatste tien minuten miste ook Pavlyuchenko nog twee open doelkansen na mooi voorbereidend werk van Saenko. Vlak voor tijd verscheen nog maar eens Arshavin alleen voor Isaksson. De Zweedse doelman voorkwam de 3-0.
 
Guus Geluk
Het was wachten op het eindsignaal van een goed leidende Frank De Bleeckere om de Zweden uit hun lijden te verlossen. Rusland mag zich opmaken voor een kwartfinale tegen Nederland. Het team van Guus Hiddink, in eigen land smalend 'Guus Geluk' genoemd, is duidelijk aan het groeien in het toernooi en kan een kwaaie klant worden voor onze noorderburen.

Opstellingen

Rusland Rusland

  Speler G Beoordeel
Akinfeev Igor 90' -
Anyukov Aleksander A 90' -
Kolodin Denis   90' -
Ignashevich Sergei 90' -
Zhirkov Yuri 90' -
Semak Sergei   90' -
Semshov Igor 90' -
Bilyaletdinov Diniyar A 65' -
Zyryanov Konstantin 90' -
Arshavin Andrey āš½   90' -
Pavlyuchenko Roman āš½ 89' -
  Bank G Beoordeel
Saenko Ivan 25' -
Bistrov Vladimir 1'  

Zweden Zweden

  Speler G Beoordeel
Isaksson Andreas   90' -
Stoor Fredrik 90' -
Mellberg Olof 90' -
Hansson Petter 90' -
Nilsson Mikael 78' -
Elmander Johan   90' -
Svensson Anders 90' -
Andersson Daniel 55' -
Ljungberg Fredrik 90' -
Ibrahimovic Zlatan 90' -
Larsson Henrik 90' -
  Bank G Beoordeel
KƤllstrƶm Kim 35' -
AllbƤck Marcus 12' -