Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Duitsland maakt einde aan Oostenrijkse droom
Kevin Vanbuggenhout

In Wenen gingen rivalen Oostenrijk en Duitsland met mekaar de strijd aan. Oostenrijk lag erop gebrand de stunt van '78 in Cordoba te herhalen. Duitsland haalde echter beheerst de overwinning binnen en plaatste zich voor de kwartfinales.

Duitsland ging op zoek naar eerherstel na de 2-1 nederlaag tegen Kroatië en begon ook goed aan de partij. In de vijfde minuut had Duitsland al een reuzekans om op voorsprong te komen. Na een knappe actie kon Klose Gomez bedienen. Gomez hoefde enkel nog van dichtbij binnen te tikken, maar kreeg de bal verkeerd tegen zijn voet. Garics kon nog op de lijn wegkoppen. Oostenrijk ontsnapte aan een vroege achterstand. Na een kwartier kwam Oostenrijk opzetten. De Duitse buitenspelval mislukte wat Hoffer in een goede positie bracht. Hoffer miste zijn controle en Lehmann kon de bal klemmen. Duitsland kreeg de bal niet weg en stond toch een aantal minuten onder druk. Lehmann tipte een laag afstandsschot van Aufhauser in hoekschop. Het schot van Aufhauser zou sowieso naast doel beland zijn. Dan was het opnieuw de beurt aan Duitsland om de vuist te ballen. Ballack speelde goed breed naar Podolski. De speler van Bayern München knalde op doel, Macho redde knap. In het tweede gedeelte van de eerste helft waren er bitter weinig kansen. De vloeiende acties bij Duitsland waren op één hand te tellen en van concreet doelgevaar was geen sprake. Oostenrijk speelde voor wat het waard was en hield goed gelijke tred. Om goed voetbal te zien waren de belangen misschien ook te groot. Dat het een beladen wedstrijd was werd ook aan de zijlijn duidelijk. Josef Hickersberger en Joachim Löw gingen met elkaar en met de vierde official in discussie. Scheidsrechter Mejuto Gonzalez stuurde beide coaches naar de tribune.

In de tweede helft kon weer aan voetballen gedacht worden en het duurde niet lang eer Duitsland op voorsprong klom. Michael Ballack trapte een vrijschop van ver op fantastische wijze in de winkelhaak. Duitsland 0-1 voor door een prachtige vrije trap van Ballack in de rechterbovenhoek. Vijf minuten later schoot Podolski vanop afstand net naast. Oostenrijk was aangeslagen door de achterstand en had niet meer de kracht om te reageren. Oostenrijk had duidelijk onvoldoende aanvallende creativiteit. Duitsland was tevreden met de 0-1 voorsprong. De Duitsers beperkten zich tot controleren en kwamen op de counter af en toe dicht bij een tweede doelpunt. Na een goede Duitse combinatie werd Lahm onterecht afgevlagd voor buitenspel. Dit had wellicht de 0-2 geweest. Klose kon de bal meenemen na een passje van Hitzlsperger. Macho dook in de voeten en kon nog net in hoekschop tikken. Macho raakte overigens geblesseerd bij deze fase, maar kon toch verder spelen. Frings nam de hoekschop en Garics kopte bijna in eigen doel. Macho redde met de vuisten. De bal kwam terecht op het hoofd van Mertesacker en ging zo weer richting doel. Macho pakte makkelijk. Heel even kende Oostenrijk nog een kleine opleving. Hoffer knalde van in het strafschopgebied uit de draai naast. In de slotminuten kreeg Duitsland nog tal van kansen om de match helemaal te beslissen. Macho redde de poging van Klose. Een laag schot van Frings ging net naast. Diep in blessuretijd bracht Duitsland nog een laatste counter op gang. Neuville kon zomaar doorgaan, maar plaatste de bal warempel naast doel. Niet veel later werd de wedstrijd afgefloten, Duitsland trok met een 0-1 overwinning naar de kwartfinales.

Oostenrijk kon het huzarenstukje van in 1978 niet herhalen. Nadat Ballack met een prachtig doelpunt de ban brak maakte Oostenrijk een onmachtige indruk en kwam er geen reactie meer van de thuisploeg. Duitsland plaatste zich met een 0-1 overwinning voor de kwartfinales. Daarin moet Duitsland Portugal bekampen. Duitsland eindigt immers tweede in groep B met 6 punten. Voor Oostenrijk zit het EK-avontuur na de eerste ronde er al op. Oostenrijk eindigt derde in groep B met één schamel puntje.