polPolen
kroKroatië
Datum: 16/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Kroatië klopt Polen met B-elftal
Jimmy Wouters
| 0 reacties
Kroatië klopt Polen met B-elftal
Foto: © SC

Polen is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de kwartfinales. De mannen van Leo Beenhakker verloren kansloos met 0-1 tegen het al geplaatste Kroatië.

Kroatië, dat na zeges tegen Oostenrijk en Polen al zeker was van de volgende ronde, had tegen Polen genoeg aan een punt om groepswinnaar te worden. Bondscoach Slaven Bilic gunde maar liefst acht basisspelers rust. Alleen de verdedigers Danijel Pranjic en Mladen Petric en middenvelder Ivan Rakitic kwamen dit toernooi al eerder in actie.
 
Polen begon aardig aan de eerste helft en kreeg in de openingsfase al vlug enkele hoekschoppen. Die waren echter weinig dreigend en al vlug nam Kroatië het heft in handen.
Na een kwartier spelen kregen de Kroaten de eerste grote mogelijkheid, maar het schot van Pranjic ging voorlangs. Kroatië bleef veruit de gevaarlijkste ploeg en kreeg via Klasnic en Rakitic enkele uitstekende kansen, maar telkens lag doelman Boruc in de weg. Vlak voor rust kreeg Klasnic nog een uitgelezen mogelijkheid om Kroatië verdiend op voorsprong te brengen, maar wederom slaagde hij er niet in om Boruc te passeren.
Polen kon in de hele eerste periode nauwelijks een vuist maken. De troepen van Leo Beenhakker speelden zonder bezieling en overtuiging en mochten van geluk spreken dat Boruc hen met enkele fantastische reddingen in de wedstrijd hield.
 
Ook in de tweede helft was het gebrek aan kwaliteit schrijnend bij Polen. De ploeg kwam er net als in de eerste periode niet aan te pas. Na bijna tien minuten voetbal was het verhaaltje dan helemaal over. Pranjic kwam na goed stoorwerk van Klasnic aan de bal. Hij zette goed voor en Klasnic devieerde de bal mooi overhoeks binnen.
 
Na ruim een uur kreeg Polen haar zijn echte grote kans. Guerreiro draaide zich in de zestien knap vrij en schoot net naast het doel van Runje. Het bleef echter bij deze oprisping, want Kroatië prikte al snel tegen via Klasnic.
 
Kroatië speelde de wedstrijd vervolgens eenvoudig uit. Enkel in de slotfase was Polen via Smolarek nog gevaarlijk, maar een doelpunt zat er niet meer in.

Polen had zich het Europees Kampioenschap ongetwijfeld anders voorgesteld en moet met amper een puntje huiswaarts keren. Kroatië daarentegen gaat verdiend als groepswinnaar door naar de kwartfinale en ontmoet daar Turkije. (AN)

Opstellingen

Polen Polen

  Speler G Beoordeel
Boruc Artur 90' -
Wasilewski Marcin 90' -
Zewlakow Michal 90' -
Dudka Dariusz 90' -
Wawrzyniak Jakub 90' -
Lobodzinski Wojciech 55' -
Murawski Rafal 90' -
Guerreiro Roger 90' -
Lewandowski Mariusz   45' -
Krzynowek Jacek 90' -
Saganowski Marek 69' -
  Bank G Beoordeel
Kokoszka Adam 45' -
Smolarek Ebi 35' -
Zahorski Tomasz   21' -

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
Runje Vedran 90' -
Simic Dario 90' -
Vejic Khrvoe   90' -
Knezevic Dario 26' -
Pranjic Danijel A 90' -
Leko Jerko 90' -
Vukojevic Ognjen   90' -
Pokrivac Nikola 90' -
Rakitic Ivan 90' -
Klasnic Ivan 74' -
Petric Mladen 74' -
  Bank G Beoordeel
Corluka Vedran 64' -
Kalinic Nikola 16' -
Kranjcar Niko 16' -