duiDuitsland
porPortugal
1-0
Datum: 09/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Allianz Arena
Gomez bezorgt Duitsland eerste zege
Tomas Taecke
| 0 reacties
Gomez bezorgt Duitsland eerste zege
Foto: © SC

Duitsland heeft tegen Portugal zijn eerste zege op het EK geboekt. De aantrekkelijke partij werd een kwartier voor inrukken beslist door een kopbaldoelpunt van Gomez (1-0).

Tomas Taecke in Lviv

Aan Portugese zijde kon bondscoach Paulo Bento toch een beroep doen op de twijfelachtige Nani. Joachim Löw liet Boateng starten ten koste van Schmelzer terwijl Gomez de voorkeur genoot op Klose. Na het verlies van Nederland in de vooravond won deze partij nog wat extra aan belang.

Beide teams gingen er in hun eerste groepswedstrijd meteen stevig tegenaan. Gomez dwong Rui Patricio na twee minuten tot een redding terwijl ook Portugal op zoek ging naar een vroege openingsgoal. De Portugezen dwongen niet meteen een kans af, terwijl Duitsland na tien minuten opnieuw dicht bij een doelpunt was. Een voorzet van Müller kwam door het natte speelveld bij Podolski terecht, de linkervleugel schoot hard op de vijandige doelman.

Pepe treft de lat

Podolski trapte op het halfuur nogmaals hoog over, maar toen was het tempo al wat gaan liggen. Beide landen hielden elkaar in het eerste bedrijf betrekkelijk in evenwicht, al had Duitsland wel de beste mogelijkheden. Een keer floot scheidsrechter Lannoy ongelukkig voor een overtreding op Khedira terwijl Gomez mogelijk op weg was naar een eerste doelpunt. Kort voor de pauze nam Müller de bal ineens op de slof maar zijn grondscherend schot ging voorlangs. Pepe had op slag van rust het laatste woord en ook de beste kans. Zijn geplaatst schot kwam via de dwarsligger en de doellijn terug in het speelveld.

Na de kampwissel schoot opnieuw Duitsland het best uit de startblokken. Eerst Podolski en vervolgens Khedira kregen het leer bij een mooie schietkans niet tussen de palen. Portugal en vooral aanvoerder Ronaldo lieten niet zomaar over zich lopen. De sterspeler zorgde voor meer dreiging dan voor de rust, maar nog steeds bleven de loepzuivere kansen voor Portugal uit. Veel spelovertredingen en onderbrekingen haalden opnieuw het tempo uit de wedstrijd terwijl beide teams na een uur spelen ook vooral een mogelijk fataal tegendoelpunt wilden vermijden.

Gomez verlost Duitsland

Halfweg de tweede helft werd Ronaldo plots schitterend afgezonderd door Joao Moutinho. De Real-spits aarzelde te lang en zag hoe Boateng hem in extremis nog van de bal kon zetten. Na enkele halve kansjes kreeg de aanvoerder hier een uitstekende mogelijkheid om zijn vaderland op voorsprong te trappen. Terwijl Ronaldo de kans onbenut liet, was Gomez aan de overzijde wel genadeloos. Bij de zoveelste flankvoorzet stond hij deze keer wel op de goeie plaats om de Duitsers met het hoofd op voorsprong te tillen (1-0).

De boomlange spits kon op voorzet van Müller kort nadien opnieuw scoren, maar kwam een voetje te kort om de lage center binnen te glijden. Aan de overzijde ging Ronaldo zijn kans, Neuer werkte de harde knal uit zijn doelvlak. Bondscoach Bento bracht Varela in het veld en dat leverde meteen op. De rechtsbuiten trapte een verre bal richting tweede paal die voorbij Neuer op de kruising viel. In de absolute slotfase dook de invaller vrij voor Neuer op, maar van dichtbij werkte hij het leer tegen een vijandig been. Portugal kon het evenwicht niet meer herstellen en moet toestaan dat Duitsland voorlopig alleen aan de leiding gaat in groep B.

Opstellingen

Duitsland Duitsland

  Speler G Beoordeel
Neuer Manuel 90' -
Hummels Mats 90' -
Khedira Sami 90' -
Schweinsteiger Bastian 90' -
Özil Mesut 87' -
Podolski Lukas 90' -
Müller Thomas 90' -
Badstuber Holger   90' -
Lahm Philipp 90' -
Boateng Jérôme   90' -
Gomez Mario 80' -
  Bank G Beoordeel
Bender Lars -  
Kroos Toni 3'  
Klose Miroslav 10' -

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Rui Patricio 90' -
Bruno Alves 90' -
Pepe 90' -
Veloso Miguel 90' -
Coentrão Fabio   90' -
Ronaldo Cristiano 90' -
Moutinho Joao 90' -
Meireles Raul 81' -
Nani 90' -
Postiga Helder   69' -
  Bank G Beoordeel
Varela 9'  
Castro Oliveira Nelson Miguel 21' -
Herbeleef Duitsland - Portugal

Vooraf