nedNederland
denDenemarken
Datum: 09/06/2012 18:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Denemarken zadelt Nederland op met een kater
Fabian Morren
| 0 reacties
Denemarken zadelt Nederland op met een kater
Foto: © SC

De eerste verrassing op het EK is een feit. Nederland verloor zijn eerste wedstrijd tegen Denemarken met 0-1. Met Duitsland en Portugal als komende tegenstanders flirt Oranje nu al met de uitschakeling.

Nederland opende vrij sterk. Zo was er al snel een prima kans voor Van Persie, die hij naast besloot. Wat later was er Robben, maar de flankaanvaller bereikte zijn ploeggenoten niet in de zone van de waarheid. Het doelpunt van Denemarken, met Club Brugge-speler Zimling toch hersteld en in de basis, viel echt uit de lucht. Poulsen zorgde voor de voorbereiding en Krohn-Dehli trapte het leer onder het lichaam van Stekelenburg. Niet dat Oranje geen kansen krijg, wel integendele. Onder meer Van Persie en Afellay vonden de weg naar het net niet.

Oranje begon ook furieus aan de tweede helft. Maar Van Persie had niet zijn dagje en werd te ijverig om te scoren. Dat draaide in zijn nadeel uit, want de koelbloedigheid ontbrak. Ook Robben wist maar niet hoe hij de bal in het mandje moest leggen. Aan de overkant was het telkens uitkijken voor de speldeprikken van Krohn-Dehli in het bijzonder. Stekelenburg was in de tweede helft evenwel alert.

Net niet
De Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk gooide ook Van der Vaart en Huntelaar in de strijd. Die laatste liet dé kans liggen op de 1-1. Sneijder opende magistraal, maar Huntelaar trapte op de Deense doelman Andersen. Het was naar het beeld van de wedstrijd. In de zone van de waarheid liep er altijd wel iets fout voor de Nederlanders.

In de slotfase kon Nederland de Denen eigenlijk maar mondjesmaat bedreigen. Al had na een hands de bal in de laatste minuut nog wel op de stip gemoeten. Nederland heeft een groot probleem, want met Portugal en Duitsland wachten nog twee zeer moeilijke tegenstanders. Denemarken is in de 'groep des doods' plots een kanshebber om de poulefase te overleven.

Opstellingen

Nederland Nederland

  Speler G Beoordeel
Stekelenburg Maarten 90' -
Van der Wiel Gregory 85' -
Heitinga John 90' -
Vlaar Ron 90' -
Willems Jetro 90' -
de Jong Nigel 71' -
Van Bommel Mark   90' -
Robben Arjen 90' -
Sneijder Wesley 90' -
Afellay Ibrahim 71' -
Van Persie Robin 90' -
  Bank G Beoordeel
Kuyt Dirk 5'  
Van der Vaart Rafael 19' -
Huntelaar Klaas Jan 19' -

Denemarken Denemarken

  Speler G Beoordeel
Andersen Stephan 90' -
Jacobsen Lars 90' -
Kjaer Simon 90' -
Agger Daniel 90' -
Poulsen Christian   90' -
Rommedahl Dennis 84' -
Kvist William   90' -
Zimling Niki 90' -
Krohn-Dehli Michael 90' -
Bendtner Nicklas 90' -
  Bank G Beoordeel
Mikkelsen Tobias Pilegaard 6'  
Schøne Lasse 16' -
Herbeleef Nederland - Denemarken

Vooraf