Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Shevchenko zet Oekraïne in vuur en vlam
Fabian Morren

Gastland Oekraïne heeft zijn start op het EK niet gemist. De Oekraïners versloegen Zweden met 2-1. Andrei Shevchenko was de grote man.

Het was meteen duidelijk dat de Oekraïners iets moois van hun eerste wedstrijd wilden maken. Halverwege de eerste helft had de thuisploeg al op voorsprong kunnen staan. De 35-jarige Shevchenko trapte echter voorlangs. Ondanks het meer dan degelijke voetbal van Oekraïne  had ook Zweden een stevige kans. Zlatan Ibrahimovic mikte zijn kopbal op de paal.

De thuisploeg verdiende misschien wel een voorsprong, maar kort na rust viel het doelpunt aan de overkant. Wie anders dan Ibrahimovic gaf doelman Pyatov het nakijken. Lang duurde die Zweedse vreugde niet, want Andrei Shevchenko zorgde voor gerechtigheid. De voormalige spits van AC Milan en Chelsea knikte een voorzet van Yarmolenko hard voorbij Isaksson.

Erop en erover dacht Shevchenko, want zes minuten later zorgde hij ook zelf voor de 2-1. Aan de eerste paal kopte hij opnieuw hard en onhoudbaar het leer tegen de netten. Nadien werd onder meer Christian Wilhelmsson nog in de strijd gegooid, maar eigenlijk kreeg enkel Ibrahimovic een echte kans. Tot de laatste minuten. Na een prima combinatie met Ibrahimovic besloot invaller Elmander nog over. Ook Mellberg kreeg nog een uitstekende mogelijkheid op de gelijkmaker.