Datum: 08/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 1
Rusland maakt status van outsider waar tegen Tsjechië
Rusland maakt status van outsider waar tegen Tsjechië
Foto: © SC

Dick Advocaat mag tevreden zijn. De cruciale eerste wedstrijd werd winnend afgesloten door een bijwijlen heel mooi voetbal serverend Rusland. Even was er twijfel na de 2-1, maar invaller Pavlyuchenko maakte daar gauw een einde aan.

Johan Walckiers in Wroclaw

Rusland werd vooraf als de grote favoriet in groep A afgeschilderd en ook bondscoach Dick Advocaat spaarde zijn troepen niet van enige extra druk door te zeggen dat ze wel één van de outsiders waren voor de titel. Hollandse branie noemen ze zoiets, want Advocaat weet heel goed waar hij mee bezig is. Hij heeft een solide geheel met een paar uitblinkers in, maar moet zijn jongens gewoon wat vertrouwen meegeven.

Zenit-combinatie
Tsjechië had nochtans overwicht in het eerste kwartier, maar slechts steriel. Russisch doelman Malafeev aan het werk zetten was er immers amper bij. Het leek alsof de Russen een studieronde hadden gehouden, want eens die over was, liep het verrassend vlot voor de troepen van Dick Advocaat. Of was het dat de defensie van Tsjechië gewoon lag te slapen?

In ieder geval was de eerste kans van de Russen ook meteen raak. Zyranov schudde een goede voorzet uit zijn voeten en bediende zijn ploegmaat van bij St-Petersburg Kerzhakov. Die zag zijn kopbal nog tegen de paal belanden, maar in de rebound was Dzagoev er als de kippen bij om het leer binnen te duwen.

Arshavin: nog steeds top
Het was het begin van een indrukwekkend halfuur van Arshavin en co. Niet verwonderlijk dat  de automatismen goed zaten, want buiten Dzagoev bestond het hele middenveld en aanval uit spelers van Zenit St-Petersburg. Het was de oude krijger zelf die met een schitterende pass Shirokov op weg zette naar de 2-0. Bij Arsenal (in februari uitgeleend aan Zenit) mag hij misschien niet veel meer aan spelen toekomen, maar bij Rusland dragen ze hem nog steeds op handen, en terecht, want nog steeds is hij de draaischijf van dit solide team.

Het tactisch plan van Advocaat werkte: hoog storen om zo snel voor Cech te verschijnen. Maar de tekeningen mochten de vuilbak in toen Tsjechië ineens de aansluitingstreffer kon scoren. Plasil zocht en vond Pilar. Rusland had de partij daarna wel al snel kunnen beslissen maar Kerzhakov en Zhirkov morsten met de kansen. Leuk voetballend geheel dat Rusland: een middenveld met ideeën, snelle spitsen en onverzettelijke verdedigers die ook nog een stukje kunnen voetballen.

Wat gedacht immers van de bank waar Pavlyuchenko kon inkomen en met een assist op Dzagoev voor de 3-1 (zijn tweede en dus is hij voorlopig topschutter van het toernooi) en met een fantastische individuele actie de 4-1 zelf kon aantekenen. Dit Rusland kan met het voetbal dat het vandaag opdiste ver geraken. Al vond Tsjechië wel echt héél weinig antwoorden op de pressing van Rusland.
 

Opstellingen

Rusland Rusland

  Speler G Beoordeel
Malafeev Vyacheslav 90' -
Anyukov Aleksander 90' -
Ignashevich Sergei 90' -
Zhirkov Yuri 90' -
Shirokov Roman 90' -
Denisov Igor 90' -
Zyryanov Konstantin 90' -
Arshavin Andrey A 90' -
Kerzhakov Aleksandr A 73' -
Berezutski Alexei 90' -
Dzagoev Alan ⚽ ⚽ 85' -
  Bank G Beoordeel
Kokorin Aleksandr 5'  
Pavlyuchenko RomanA 17' -

Tsjechië Tsjechië

  Speler G Beoordeel
Cech Petr 90' -
Gebre Selassie Theodor 90' -
Kadlec Michal 90' -
Hubnik Roman 90' -
Sivok Tomas 90' -
Rezek Jan 45' -
Rosicky Tomas 90' -
Plasil Jaroslav A 90' -
Pilar Václav 90' -
Baros Milan 86' -
Jirácek Petr 76' -
  Bank G Beoordeel
Lafata David 4'  
Petržela Milan 14' -
Hübschman Tomas 45' -
Herbeleef Rusland - Tsjechië

Vooraf