Speeldag: 1/16 Finales (T)
Stadion: Stade Chaban-Delmas
Anderlecht beleeft mooie Europese avond
Rita De Meyer

Anderlecht zorgde vanavond voor een lichtpunt in het Belgisch voetbal. Dankzij een 1-1 gelijkspel plaatst het zich voor de volgende ronde in de UEFA Cup waarin het een topper tegen Bayern Munchen tegemoet gaat.

Bordeaux begon opnieuw zonder enkele sterkhouders aan de wedstrijd. Zo begonnen Cavenaghi en Micoud op de bank. Bij Anderlecht zat Hassan, terug na de Africa Cup, terug in de selectie. Pieroni en Vlcek waren niet speelgerechtigd en dus startte Serhat als enige diepe spits.

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor Bordeaux. De thuisploeg drukte Anderlecht in de beginfase dan ook helemaal op de eigen helft. De eerste kansjes volgden na tien minuten, maar Zitka in de problemen brengen lukte nog niet. De beste kans was voor Chamakh, maar zijn kopbal ging voorlangs. Rond het half uur heel wat tumult na een zware tackle van Juhasz. De scheidsrechter paste de voordeelregel toe na de aanslag van de Hongaar en adat het gevaar geweken was, ontstond er heel wat tumult. Beide keepers (Zitka en Ramé) pakten net als Juhasz geel. Amper enkele minuten later gebeurde het ondenkbare. Anderlecht kwam op voorsprong na een doelpunt van Thomas Chatelle. De middenvelder was net voor zijn bewaker en schoot de bal hard met links tegen de touwen. De thuisploeg kreeg een serieuze slag en kon voor de rust nog maar één keer dreigen, maar Obertan schoot naast.

In de tweede helft liet de druk van Bordeaux lang op zich wachten. Het was Anderlecht dat de eerste kans kreeg, maar Boussoufa kreeg de bal niet voorbij doelman Ramé. De thuisploeg probeerde, op een agressieve manier, het evenwicht te herstellen. De ingevallen Micoud trapte op alles wat bewoog en kreeg meer dan terecht geel. Toch bleef Anderlecht goed voetballen en kreeg Mpenza de kans op 0-2, maar hij schoot op de doelman. Met nog twintig minuten te gaan kwam Bordeaux op gelijke hoogte. De ingevallen Cavenaghi nam de bal goed aan en schoot de 1-1 tegen de touwen. Amper één minuut later moest de thuisploeg met z’n tienen verder na een rode kaart van Trémoulinas. Ook met z’n tienen bleven de Fransen op zoek gaan naar het tweede doelpunt en dat kwam er ook bijna, maar Zitka stond op de goede plaats. In de slotfase moest Bordeaux nog met negen verder na een zoveelste fout op Boussoufa. Chalme kreeg rood. Anderlecht haalde uiteindelijk dan toch het einde en plaatst zich zo voor de volgende ronde. Goed voor Anderlecht en voor het Belgisch voetbal. Nu wacht met Bayern Munchen een topper op Champions League-niveau.

Verslag: Thomas Dubois