Stadion: Jules Ottenstadion
AA Gent mag dromen na stuntzege tegen Sporting
Steurbaut Kersten

Het Europees avontuur van AA Gent is nog niet afgelopen. Na een verdiende stuntzege tegen Sporting Lissabon mogen de Buffalo鈥檚 nog hopen op een Europese lente.

“We hopen nog op de tweede plaats”, liet manager Michel Louwagie voor de wedstrijd optekenen. Straf spierballengerol na de 5-1-blamage in Lissabon, maar de voorzitter van de Belgische zwembond krijgt gelijk.  Een enthousiast AA Gent spoelde de Portugese kaart helemaal weg en stuurde de bezoekers met 3-1 terug op het vliegtuig.

B-elftal

De Oost-Vlamingen werden ook een beetje geholpen door de omstandigheden. Een ongeïnspireerd Sporting Lissabon zakte naar het Ottenstadion af met een veredeld B-elftal. Andersen Polga en de geblesseerde Liedson bleven in Portugal. Helder Postiga, Joao Pereira en Maniche startten op de bank.

De Buffalo’s roken hun kans om te stunten en kozen voor het offensief. Dat loonde al snel. Na een trekfout op Zlatan Ljubijankic opende Tim Smolders vanop de stip de score. Een nonchalant Sporting Lissabon liet begaan en zag AA Gent bijna op een 2-0-voorsprong klimmen. Het schot van Bernd Thijs werd afgeblokt. Randall Azofeifa testte de vuisten van Timo Hildebrand.

Maar ook al zitten ze niet in de wedstrijd. Het blijft altijd opletten voor de technisch sterke Zuid-Europeanen. Dat werd net voor rust nog eens in de verf gezet.  Op een dubbele kans in de openingsfase na had Jorgacevic nog geen Portugees gezien, maar in de 40ste minuut mocht hij het leer wel uit zijn mandje plukken. Carlos Saleiro werd losgelaten door de Gentse defensie en knikte de gelijkmaker tegen de touwen.

Invallers beslissen

Het spelbeeld na rust was een kopie van de eerste helft. Het geloof in een spraakmakende zege stuwde de Belgische bekerwinnaar naar voren. Ljubijankic slaagde er niet in om zijn pogingen te kadreren.

Maar dan pakte Francky Dury uit met twee gouden wissels: Ibrahima Conté en Shlomi Arbeitman. De Guineeër en de Israëliër beslisten de wedstrijd nadat Sporting Lissabon met een tweede gele kaart voor Abel tot tien werd herleid.

Conté maakte er met een overhoeks schot 2-1 van en dompelde het Ottenstadion onder in een delirium. Het was dan ook een verdiende voorsprong want Sporting Lissabon stelde ook na de rust weinig voor. De Portugezen teerden op hun flitsen, maar die kwamen er, ook na de inbreng van sterspeler Helder Postiga, amper uit.

Shlomi Arbeitman haalde uiteindelijk alle twijfels weg. De Israëliër kopte op aangeven van El Ghanassy de 3-1 tegen de touwen. AA Gent speelde probleemloos de wedstrijd uit en mag dankzij deze stunt dromen van meer.