Datum: 19/09/2013 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Rotatiepolitiek Luzon breekt Standard zuur op
Rotatiepolitiek Luzon breekt Standard zuur op
Foto: © SC

Standard zag vanavond het rotatiesysteem van Luzon voor het eerst slecht uitpakken. De zeven nieuwkomers in de ploeg konden niet allemaal overtuigen. Standard verloor de eerste thuismatch dankzij een goal van Bakenga.

Sander De Graeve in Luik

Luzon roteerde naar hartelust voor deze Europese clash met Esbjerg. Enkel Kawashima, Opare, Van Damme en Bulot bleven in de basis staan. Het zorgde voor een weinig overtuigende eerste helft van de Rouches.

Het tempo was drie versnellingen te laag en er werd erg slordig gespeeld. Vooral het middenveld met Özturk en De Sart kon de bal amper in de ploeg houden. De Sart tekende wel voor de eerste kans van de partij. Een knal van de jongeling leek bestemd voor de rechterbovenhoek, maar werd nog afgeblokt.

Arslanagic besloot om in zijn eentje de partij wat interessanter te maken en gaf de bal cadeau aan Diouf. De niet slecht spelende aanvaller besloot echter pal op Kawashima. Het zou niet de enige kans zijn voor de bezoekers die ook nog een knal op de lijn gered zagen door Van Damme.

Gezapige partij

Standard zette daar aanvankelijk bitter weinig tegenover, maar kwam na de inbreng van Batshuayi voor De Camargo, die zichzelf van het plein trapte, wel beter in de wedstrijd. De koffie werd opgediend bij een 0-0 stand.

Een matige opgekomen publiek, er werden amper 11.871 kaartjes verkocht, zag Standard nog steeds niet overtuigen aan het begin van de tweede helft. De Denen kregen meteen twee kansen, maar konden die niet afwerken.

Bij de bezoekers kregen we op het uur de terugkeer van Bakenga op de Belgische velden. Luzon probeerde het zwalpende Standard recht te trekken met de inbreng van Vainqueur voor een bleke Özturk.

Invaller Mujangi Bia rendeert

Een minuut later was het echter koekenbak aan de overkant. Lyng zette knap voor op Van Buren en de Nederlander faalde niet. Naast de ploeg wankelde voor het eerst ook de rotatiepolitiek van Guy Luzon.

De Israëliër greep prompt in en haalde een zwakke Reza naar de kant voor Mujangi Bia. Een gouden wissel, zo bleek twee minuten later. Mujangi Bia trapte de bal perfect voorbij Ronnow in het hoekje. Een blamage leek vermeden voor de Rouches.

Bakenga maakt het af

Standard begon meer en te drukken en Esbjerg beperkte zich tot het wegjassen van elke bal. Hoe Batshuayi erin slaagde om niet te scoren is ons nog steeds niet duidelijk. Bij zijn grootste mogelijkheid viel hij over de bal.

Esbjerg kwam nog éénmaal opzetten, diep in de extra tijd, na balverlies van Vainqueur. Bakenga maakte het feilloos af en scoorde bij zijn terugkeer naar België. Standard verloor zo de eerste thuismatch in de Europa League.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' 6
Opare Daniel 90' 6
Ben Haim Tal 90' 4
Arslanagic Dino 90' 6
Van Damme Jelle 90' 7
Bulot Frédéric 90' 4
De Sart Julien 90' 1
Öztürk Alpaslan   62' 4
Mpoku Paul José A 90' 5
De Camargo Igor   26' 5
Ghoochanejhad Reza 71' 3
  Bank G Beoordeel
Batshuayi Michy 64' 6
Vainqueur William 28' 6
Mujangi Bia Geoffrey 19' 7
Hubert Guillaume -  
Kanu -  
Buyens Yoni -  
Stam Ronnie -  

Esbjerg Esbjerg

  Speler G Beoordeel
Rønnow Frederik 90' 7
Knudsen Jonas 90' 7
Askou Jens Berthel 90' 7
Hansen Kian 90' 7
Svarrer Ankersen Peter 90' 7
Ankersen Jakob A   90' 7
Lekven Magnus 85' 7
Andreasen Hans Henrik 90' 7
Lyng Emil A 90' 7
van Buren Mick  84' 7
Diouf Pape Pate 59' 7
  Bank G Beoordeel
Bakenga Mushagalusa 31' 7
Rasmussen Jesper Rewitz 6'  
Bergvold Martin 5'  
Andersen Jeppe -  
Rosenörn Mathias -  
Drobo-Ampem Davidson -  
Johnson Laursen Ryan -  
Herbeleef Standard - Esbjerg

Vooraf