Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Fratton Park
Pompey haalt eerste punt tegen 10 Villains
Tom Ceusters

Portsmouth moest het dinsdagavond in eigen huis opnemen tegen het Aston Villa van David O'Leary. Beide ploegen kennen niet de beste competitiestart: Villa veroverde nog maar één punt, de thuisploeg zelfs geen enkel.

Bizarre start voor de bezoekers: na tien minuten moesten de Villains met z'n tienen verder na een elleboog van Nolberto Solano (foto) op Richard Hughes. Hughes werd opgelapt, kwam het veld opnieuw op, en kopte de bal onmiddellijk in het eigen doel op een vrije trap van Gareth Barry. Aston Villa dus met een man minder, maar wel op een 0-1 voorsprong.

Portsmouth, met Brian Priske (ex-Genk) in de basis, ging snel op zoek naar de gelijkmaker. Het te verwachten doelpunt viel even voor de rust: Lomana Lua Lua, de gevaarlijkste man op het veld, draaide de bal van ver subliem rond bezoekende doelman Sörensen. 1-1 na 45 minuten.

Ook na de pauze bleef de thuisploeg het gevaarlijkst. Villa werd tegen het eigen doel gedrukt, Thomas Sörensen moest meer dan eens de handen uit de mouwen steken. Een half uur voor tijd kreeg Gary O'Neill de beste kans uit de wedstrijd, maar hij slaagde er onbegrijpelijk in de bal over het verlaten doel te trappen.

Laurent Robert dwong Sörensen nog tot een mooie parade, en ook Hughes slaagde er niet in zijn eerdere fout goed te maken. Het schot van de Portsmouth-middenvelder hobbelde vlak voor tijd centimeters naast.

Een eerste punt voor Pompey, dat echter een uitgelezen kans liet liggen om tegen tien man meteen drie punten te halen. Aston Villa hield echter miraculeus stand, en verovert zo het tweede punt uit de competitie.

Portsmouth: S Westerveld, B Priske, A O’Brien, D Stefanovic, G Vignal, G O’Neil (76 S Todorov) , J Viafara, R Hughes, L Robert, L LuaLua, A Karadas (83 V Pericard)

Aston Villa: T Sorensen, A Hughes, O Mellberg, L Ridgewell, G Barry, N Solano, G McCann, S Davis, P Whittingham, K Phillips (37 U De la Cruz) , J Angel (74 L Moore)

Scheidsrechter: G Poll

Doelpunten: 11' Hughes (0-1, own), 42' Lua Lua (1-1)

Rode kaart: 11' Solano (Ast)