Na de floppers nu de toppers van eerste klasse

Philippe Crols
| 0 reacties
Na de floppers nu de toppers van eerste klasse
Foto: © SC

Onlangs publiceerde de krant Het Laatste Nieuws een lijstje van de tien slechtste transfers tot nu toe in de Belgische competitie van de afgelopen zomer. Als er mislukte transfers waren dan waren er natuurlijk ook geslaagde transfers. Dat weet ook Het Laatste Nieuws en het lijstje met toptransfers verscheen maandag. 

Als eerste komen we Mathieu Béda tegen. De verdediger van Standard kwam tijdens de zomer over van Sint Truiden. Er waren maar weinigen die dachten dat Béda een basisplaats ging veroveren in Luik, maar na het vertrek van Dragutinovic was men bij Standard heel blij dat men beroep kon doen op zijn nieuwe centrale verdediger. 

Ibrahim Salou is iemand die zeker niet mag ontbreken op dit lijstje. De lange targetman van seizoensrevelatie Zulte Waregem bleek meer dan eens van groot nut voor de ploeg van Francky Dury. De Ghanees, die ontertussen bijna tot Belg is genaturaliseerd, scoorde in de competitie nog maar drie keer, maar volgens trainer Dury staat hij er vooral om de anderen te laten scoren. Daar kunnen we hem geen ongelijk in geven. Zulte Waregem haalde Salou trouwens weg bij Kortrijk. 

Wagneau Eloi speelde vorig seizoen al in eerste klasse bij La Louvière en wist daar regelmatig zijn klasse en wisselvalligheid te etaleren. De spits verhuisde naar neo-eersteklasser Roeselare en hij deed het daar verre van slecht. Hij scoorde bijvoorbeeld al acht maal voor de nieuwkomer. Helaas is de wisselvalligheid van de voorgaande jaren nog altijd niet volledig weg. 

Bij Charleroi is François Sterchele zonder meer de revelatie van de heenronde. De spits scoorde onlangs nog tegen de club waar Charleroi hem weghaalde, OH Leuven. Nog voor het vorige seizoen verstreek legde men de spits al onder contract. Een beslissing die ondertussen al geloond heeft. Twee jaar geleden speelde Sterchele zelfs nog in vierde klasse, bij Kelmis. Daar maakte hij 24 doelpunten. Bij OHL scoorde hij 21 maal. De kans dat hij dit jaar twintig keer de weg naar de netten zal vinden is niet onbestaande, maar dan zal hij toch nog een tandje moeten bijsteken. Hij heeft er momenteel al zeven gemaakt voor Charleroi. 

Dat er bij OH Leuven wat talent aanwezig is weet men ook in Sint Truiden. Jeroen Simaeys komt immers, net als Sterchele, ook van OHL. De man die voetbal combineert met zijn studies psychologie speelde zich dit seizoen al vaak in de kijker bij de Truienaars en dat is niet zo evident. Zo scoorde hij onder meer in Jan Breydel tegen Club Brugge en bezorgde hij STVV zijn eerste thuiswinst tegen Racing Genk.

Wat zijn ze op het Kiel blij dat Tosin Dosunmu in de paarse outfit van Germinal Beerschot speelt en niet in die van Austria Wien. Na het mislukte Oostenrijks avontuur zit de spits dus weer terug in België en dat heeft men hier geweten. De Nigeriaan haalde Germinal Beerschot zo ongeveer in z'n eentje weg uit de degradatiezone. Hij scoorde al elf doelpunten en is uiteraard de topschutter van Germinal Beerschot. 

Ronny Gaspercic ruilde deze zomer de Spaanse zon van Albacete voor de Kempense rust van Westerlo. De 34-jarige doelman moest voldoen aan behoorlijk hoge verwachtingen, maar hij slaagde met brio. Gaspercic is na 18 wedstrijden de minst gepasseerde doelman. Na 18 wedstrijden staat de teller van het aantal tegendoelpunten nog maar op 14. In 8 wedstrijden wist hij ook nog eens de nul op het bord te houden. 

Talent dat uit de lagere reeksen opkomt naar eerste klasse, het is geen uitzondering meer. Hakim Bouchouari is één van die talenten. De spits van Lokeren speelde voor Geel (in '99) al eens in de eerste klasse, maar een succes werd dat niet echt. Nu doet de Marokkaanse Belg het wel uitstekend in eerste klasse. Hij ontpopte zich onder trainer Muslin als een steunpilaar van de ploeg. Lokeren haalde de spits trouwens weg bij Nieuwkerken Sint Niklaas. 

Bob Peeters heeft heel veel vooroordelen moeten overwinnen, maar hij is daar uiteindelijk toch in geslaagd. Toen de spits in Genk tekende waren er maar weinigen die iets begrepen van die transfer. Hij kwam immers van de Engelse tweedeklasser Millwall en daar had hij de afgelopen jaren amper of niet gespeeld. Genk en Peeters kregen gelijk en de spits is in de zogenaamde kerstboomopstelling van Hugo Broos een onmisbare schakel geworden. Volgens trainer Broos kan lange Bob zelfs nog 20% beter. Dat belooft. 

Sven Vermant kwam over van het Duitse Schalke 04 en kreeg geen gemakkelijke taak. Hij moest Club-boegbeeld Timmy Simons vervangen. Defensief mag Vermant dan wel niet zo sterk uit de verf komen als zijn voorganger, maar omdat momenteel Clement meer en meer assistentie komt bieden op het middenveld, kan Vermant zich ook aanvallend meer een meer uitleven. De ex-Rode Duivel had een aanpassingsperiode nodig maar die lijkt nu toch achter de rug te zijn.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties