Analyse Seizoensanalyse KVC Westerlo

Kevin Pelgrims
| 0 reacties
Seizoensanalyse KVC Westerlo
Foto: © SC

Volg Westerlo nu via WhatsApp!

Westerlo toonde voor het seizoen meer ambitie dan gewoonlijk. Het kreeg de laatste seizoenen steeds meer het etiket van 'grijze muis' opgekleefd en wilde daar van af. Maar het voetbaljaar eindigde in mineur voor de Kempenaars, die tevreden moeten zijn met de laatste plaats in de linkerkolom.

Herman Helleputte en de zijnen begonnen nochtans goed aan het seizoen, zodat monument Ceulemans snel vergeten was in 't Kuipke. Mario Verheyen, Bernt Evens, Marc Wagemakers en Nico Van Kerckhoven vormden in de heenronde de beste verdediging van België. Met Ronny Gaspercic stond er een ervaren doelman onder de lat, die enorm zelfzeker was en geen last meer heeft van druk sinds zijn verblijf in de Spaanse eerste klasse.

Ook op het middenveld en in de aanval zat alles snor in de parel der Kempen. Onder leiding van routinier Chris Janssens en jonge, hangende spits Jaja Coelho bracht de ploeg spektakel en kon het weer verrassen. Zo moest Anderlecht zijn eerste nederlaag van het seizoen slikken in 't Kuipke. Op links toonde Jef Delen waarom hij al vijf seizoenen een vaste waarde is in het elftal. En vooraan klikte het tussen Peter Utaka en Coelho. Tom Van Imschoot bewees een ware versterking te zijn en de technisch begaafde Jeffrey Ntuka kon de supporters warm houden toen de winter naderde.

Maar tijdens de winterstop kwam er slecht nieuws voor Westerlo vanuit Nederland. Feyenoord, de club die Coelho uitleende aan de Kempenaars, besloot voor het geld te gaan en de speler naar Spanje te laten vertrekken. Spelers en supporters waren aangeslagen na het vertrek en dat was te zien aan het voetbal dat Westerlo bracht. De verdediging flaterde plots en ook Gaspercic liet zich af en toe op een foutje betrappen. Utaka creëerde wel kansen, maar kon ze niet afmaken. En bij overmaat van ramp was ook de ziekenboeg goed gevuld. Zo kon Bjorn De Wilde niet verder bewijzen dat hij meer was dan een supersub, na enkele goede wedstrijden. John Oewoeri, de vervanger die Feyenoord stuurde na het vertrek van Coelho, kon nooit tonen waarom zijn contract in Rotterdam straks zou moeten verlengd worden.

En toen de mannen van Helleputte opnieuw beter begonnen te voetballen, werd duidelijk hoe onmondig ze waren voor doel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Westerlo een van de slechtste ploegen in de terugronde was. Dit kon men nog enigzins goed maken door het seizoen met een 6 op 6 af te sluiten, nadat manager Wijnants in de pers duidelijk maakte dat het zo niet verder kon.

Uiteindelijk kunnen spelers, bestuur en supporters terugkijken op een raar seizoen. Een seizoen dat prachtig begon, maar telleurstellend eindigde.

Straks vertrekken Oewoeri, die einde contract is, de van Anderlecht geleende Kolar en "Westelboy" Chris Janssens, de sterkhouder van Westerlo dit seizoen. Herman Wijnants zal de markt nog moeten afspeuren naar een vlot scorende spits, een rechtsback en een goede targetman. Anders zal het voor Westerlo moeilijker worden vogend seizoen. De aankopen die het nu al deed zijn wel een mooi voorbeeld voor andere clubs in de Jupiler League. De negen spelers die in de Kempen een contract kregen voor volgend seizoen zijn allemaal jong en Belg. Ook de eigen jeugd krijgt wat meer kansen. Deze strategie zou op lange termijn moeten renderen en later voor mooie momenten moeten zorgen in 't Kuipke. Wij zijn alvast benieuwd. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties