Word fan! 407

Info Westerlo

Volledige naam: KVC Westerlo
Nummer: 2024
Opgericht: 1933
Aansluitingsjaar: 1933
Stadion: Het Kuipje
Website: www.kvcwesterlo.be
E-mail: info@kvcwesterlo.be
Telefoon: 014/54 52 88
Sponsors: Willy Naessens (industriebouw, zwembaden), Sika, Veralu, Gouden gids, ING, Netex en Saller
Budget: 4,75 miljoen euro

Geschiedenis

De gezellige Kempense club werd opgericht in 1933 en draagt het stamnummer 2024. De ploeg was in de eerste decennia zeker geen topclub, In 1981 speelde Westel zelfs in de provenciale reeksen en had het nog nooit in de eerste divisie gespeeld. Het duurde tot 1997 vooraleer de Kempense voetbalploeg het tot het hoogste niveau schopte.

De eerste passage in eerste klasse bleef niet onopgemerkt. Liefst vijftien jaar konden de mensen eersteklassevoetbal zien in ‘t  Kuipje. Het team bouwde een stevige thuisreputatie op, zo werd er in het seizoen 1999/2000 slechts één keer verloren op eigen bodem. Het was ook in die periode dat Westerlo twee jaar op rij zwaar uithaalde tegen topclub Anderlecht: 6-0 en 5-0.

Het succes bleef komen, in 2001 wonnen ze hun eerste en enige trofee. In de finale van de beker van België versloegen ze Lommel met 0-1 onder leiding van clublegende Jan Ceulemans. Enkele jaren later kwam Herman Wijnants aan het roer en haalde die enkele grote namen naar de Kempen. Onder meer ex-Rode Duivels Ronny Gaspercic en Nico Van Kerckhoven werden gehaald.

De club had ook enkele topschutters in zijn rangen in die periode. Denk maar aan Jaime Ruiz of Patrick Ogunsoto. In 2011 speelde Westel Europees maar werd het vroeg uitgeschakeld. Het haalde ook opnieuw de bekerfinale, maar verloor die dit keer met 2-0 van Standard. In 2012 degradeerde de club na vijftien jaar opnieuw naar het tweede niveau, waar het uiteindelijk twee jaar vertoefde.

Het werd nadien strijden om het behoud in eerste klasse, maar dat liep mis in 2017. Met een voorsprong van vier punten op Moeskroen met twee matchen te gaan, leek Westerlo voldoende gedaan te hebben. Toch werden de Kemphanen nog voorbijgestoken door de Henegouwers. Weer terug naar 1B dus, al brak er wel een belangrijke wending aan in juni 2019. De Turkse zakenman Oktay Ercan nam Westerlo over, met de belofte om de identiteit als familieclub te behouden en tegelijkertijd de middelen aan te wenden om promotie en op lange termijn zelfs Europees voetbal na te streven.

In 2019 eindigde Westerlo eerste, maar het won geen enkele periode en enkel de periodewinnaars speelden de promotiefinale. Dat reglement werd nadien aangepast en twee jaar later was de titel dan wel een feit. Als promovendus groeide het in het seizoen 2022-2023 uit tot een revelatie, met mooi combinatievoetbal dat leidde tot een zevende stek in de reguliere competitie. 

Met één Beker van België erop is het palmares van Westerlo niet het grootste der Belgische clubs.