Jupiler League vanavond afgetrapt

Thomas Dubois
| 0 reacties
Jupiler League vanavond afgetrapt
Foto: © SC

Vanavond is het opnieuw zover, dan begint in het Brugse Jan Breydelstadion de competitie anno 2006-2007. Het wordt een competitie met veel vraagtekens. Kunnen Roeselare en Zulte Waregem het goede van hun eerste jaar in de hoogste klasse bevestigen, toont Lierse dat het wel degelijk een plaats heeft in de hoogste klasse en hoe zal die strijd bovenaan eruit zien?
 
Het ziet er naar uit dat we bovenaan opnieuw een strijd krijgen tussen de grote twee; Club Brugge en Anderlecht. Als derde vogel kunnen we daar eventueel het vorig jaar sterk geëindigde AA Gent bijrekenen of vice-kampioen Standard. Standard is een jaarlijkse duiventil waar het altijd een tijd duurt vooraleer het voetbal begint te swingen, maar eens gerodeerd is de ploeg vaak moeilijk te stoppen. Jammer genoeg voor de vurige Rouches kampen ze in het Luikse maar al te vaak met vormcrisissen en uitslaande brandjes. Na Anderlecht, Club Brugge, Standard en AA Gent krijgen we een ruime subtop die jaarlijks wel een verrassing telt. Die verrassing zou dit jaar wel eens Germinal Beerschot kunnen zijn. Na een zwalpend jaar vol ups en downs zoekt de club nu de hyperprofessionele aanpak met Anthuenis en Brys. Transfergericht zocht de club buiten de landgrenzen en kwam het zo in Argentinië terecht. 

Eén van die lachende derdes kan al na vandaag op achterstand gespeeld zijn. AA Gent begint immers tegen Club Brugge. Vorig jaar kreeg Club Brugge –toen nog onder Jan Ceulemans, het zou z’n laatste wedstrijd worden- een pak slaag van de Buffalo’s. Die wedstrijd zal ongetwijfeld bij de Bruggelingen voor heel wat motivatie zorgen. De grote man toen was Mbark Boussoufa. Boussoufa verkaste ondertussen richting het centrum van het land waar hij de troepen van Anderlecht versterkte. Naast Boussoufa is het op het middenveld ook een andere gangmaker kwijt, Wouter Vrancken koos voor Racing Genk.
 
Racing Genk is een groot vraagteken aan het begin van het seizoen. De ploeg van Hugo Broos trok al zwalpend door de voorbereiding en kende geen al te beste resultaten. Al op speeldag één staat de coach onder grote druk. Het moet gezegd worden, de omstandigheden zijn zeker niet ideaal. In juni kende de club opeenvolgende conflicten. Er was veel te doen om de transfer van Koen Daerden richting Club Brugge. Voormalig voorzitter Jos Vaessen gaf meteen z’n veto maar kon uiteindelijk niet anders dan zwichten voor het geld van de topclub. Daarenboven kende hij in dezelfde periode problemen met Steven Defour, die blijk gaf van weinig volwassenheid door halsoverkop het Fenixstadion te verlaten. Nu is de middenvelder gestald bij Standard en kreeg Genk toch nog een transferprijs. Jos’ wenkbrauwen zullen het geweten hebben.
 
Eens te meer wordt de competitie een strijd tussen het individuele en het collectieve. Anderlecht versus Club Brugge. Club Brugge kende een bevredigende voorbereiding die afgesloten werd met een glansprestatie tegen PSG, Daerden en Salou zijn echte aanwinsten en Priske kan het probleem op de rechtsachter oplossen. Daarenboven heeft coach Emilio Ferrera een extra troef gevonden. Hij posteerde Jonathan Blondel als breekijzer op het middenveld, een positie die hem zeker moet liggen. Als Club gespaard blijft van blessures moet het een seizoen aan de top kunnen draaien. Veel slechter dan het vorige zal moeilijk zijn.

Anderlecht nam afscheid van z’n goudhaantjes Kompany en Wilhelmsson. Proto is lang geblesseerd, Zetterberg hing de schoenen aan de haak en ook Tihinen verliet het Astridpark. Anderlecht-voorzitter Herman Van Holsbeeck had veel gaten op te vullen en werkte dan ook hard door in het tussenseizoen. Het resultaat mag er wezen. Hij kocht een resem spelers die stuk voor stuk publiekstrekkers zouden zijn bij een andere modale eersteklasser. Als en slechts als trainer Vercauteren de vele individuen in het gareel kan houden en er een collectief van kan maken is de ploeg zo goed als onstuitbaar in de Belgische competitie en moet de ploeg in staat zijn om ook in Europa te schitteren.

Het valt te hopen dat er dit jaar in onze bierliga geen lijken uit de kast vallen en dat de Chinezen onze competitie links laten liggen. De licentieproblemen zorgden ervoor dat we La Louvière uit de hoogste klassen zagen verdwijnen en dat zowel sportief als extra-sportief. Lierse, Moeskroen en wellicht nog andere ploegen best maar tijdig beginnen aan het opstellen van het licentiedossier wil men niet voor voldongen feiten komen te staan op het einde. We kunnen beginnen aan de 34 speeldagen, 306 wedstrijden en wij bij voetbalkrant.com staan opnieuw klaar om jullie van alle weetjes en verslagen te voorzien. Wekelijks vind je bij ons ruime voorbeschouwingen, verslagen en analyses. Als toemaatje zorgen we op regelmatige basis voor interviews met belangrijke actoren en fotoreportages. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties