Datum: 28/09/2006 20:45
Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 1 (R)
Stadion: Ewood Park
Blackburn overtuigend naar groepsfase
Luc Goderis
| 0 reacties
Blackburn overtuigend naar groepsfase
Foto: © SC

Blackburn heeft zich donderdagavond ten nadele van Red Bull Salzburg verdiend geplaatst voor de groepsfase van de Uefabeker.  De Rovers zetten een indrukwekkende prestatie neer en stuurden de Oostenrijkers met 2-0 kansloos terug naar Salzburg.

Twee weken geleden had Blackburn twee gouden uitdoelpunten gescoord (2-2) en had er dus baat bij de wedstrijd op slot te houden, maar dat was buiten David Bentley en Benni McCarthy gerekend.

Al vroeg in de wedstrijd zorgden ze voor problemen binnen de Oostenrijkse defensie, die alle moeite van de wereld had om de twee aan banden te leggen.  Shabani Nonda deed ook zijn duit in het zakje en testte bij verschillende gelegenheden de reflexen van doelman Timo Ochs.

Net na het halfuur vertaalde Blackburn's overwicht zich in een doelpunt.  Morten Gamst Pedersen maakte de actie.  McCarthy kapte zijn waakhond uit en trapte in de linkerbenedenhoek binnen.  
Nog voor de pauze had de Zuid-Afrikaan minstens nog een tweede keer moeten scoren, maar hij kopte Bentley's voorzet naast.

Salzburg kon gedurende de hele eerste helft niet één keer dreigen.  Johann Vonlanthen en Alexander Zickler probeerden het elk éénmaal van op afstand, maar Brad Friedel pakte telkens simpel.

Na de pauze kreeg de thuisaanhang nog meer moois voorgeschoteld.  De Engelsen bleven niet alleen het meeste balbezit opeisen, maar voerden de druk alsmaar verder op.

Lucas Neil probeerde het van op afstand en Kerimouglu Tugay dirigeerde het middenveld als in zijn beste dagen.  Hierdoor kon Gamst Pedersen zich steeds meer aanvallend uitleven.

Het was uiteindelijk Bentley die voor hét hoogtepunt van de Europese voetbalavond zorgde.  Net voor het uur nam hij de bal in één tijd op de slof en knalde die wondermooi in de winkelhaak.

Het enige Salzburg-moment van de avond kwam er in de 65ste minuut.  Zickler krulde een vrije trap vanop zo'n twintig meter voorbij alles en iedereen, maar uiteindelijk ook nipt voorbij het doel.

De wedstrijd eindigde nog met een mindere noot toen Jorge Vargas zijn arm vol in het gezicht van Gamst Pedersen plantte.  De Noor was eventjes niet meer van deze wereld, maar de Portugese scheidsrechter Joao Francisco Lopes Ferreira deed alsof zijn neus bloedde.

De Rovers plaatsten zich dankzij de 2-0 verdiend voor de groepsfase van de Uefabeker.  Dat vond ook Salzburg-coach Giovanni Trapattoni : "Blackburn plaatst zich verdiend voor de groepsfase.  De Uefabeker is geen gemakkelijke competitie, maar als ze met deze instelling blijven spelen, moet het team van Mark Hughes tot in de finale kunnen raken", aldus de Italiaan.

            

Europa League

 Ronde 1 (R)