Reportage Barcelona in Schotland - deel 4

K M
| 0 reacties
Barcelona in Schotland - deel 4
Foto: © SC

FC Barcelona trekt voor een weekje naar het Schotse Saint-Andrews, de geboortestad van die andere balsport: golf. Onze reporter ter plaatste, Lelièvre Mario, zal ons dagelijks op de hoogte houden van de grootmacht uit Catalonië.

  


Saint-Andrews, 29 juli 2007
 
 
Gisteren stond de tweede wedstrijd op het programma van de oefenstage van FC Barcelona in Schotland. De Catalanen nemen het op tegen de club uit de hoofdstad Edinburgh met de mooie naam Heart Of Midlothian, vernoemd naar de provincie waarin het is gelegen. Ik begeef me naar de wedstrijd met een supportersbus van Hearts die vertrekt vanuit de pub met de grappige naam: Drouthy Neebors wat zoveel betekend als dorstige buren. Deze zaak is gelegen in de schaduw van het Old Course Hotel waar Frank Rijkaard en de zijnen verblijven.
 
Op deze bus zal je niet snel dronken worden want alcohol is strikt verboden in supportersbussen in Schotland dus zo ook bij de St.-Andrews and District supportersclub waarmee ik reis. Onderweg wordt er wel gestopt om een biertje te nuttigen in een café. Ik zie het in België al gebeuren dat Club-supporters stoppen om iets te drinken en dat er even later een bus van Anderlecht binnen valt in de zaak. Er is al een paar jaar sprake van dat men ook in België alcohol wil verbieden op de supportersbussen maar volgens mij is dit toch niet zo een goed idee.
 
In Edinburgh aangekomen begeef ik me naar mijn plaats, mooi in het midden van het veld op uitnodiging van organisator Platinum One. De thuisploeg werkt normaal zijn home games af in Tynecastle hier amper enkele kilometers vandaan. Maar vandaag is het dus, voor de wedstrijd tegen de Spaanse vedetten, uitgeweken naar het nationaal rugby stadion Murrayfield daar er hier wat meer volk in kan. 67.000 om percies te zijn daar er in Tynecastle maar 17.000 kan. Hearts week de laatste jaren voor zijn Europese wedstrijden al vaker uit naar het nationaal rugby stadion.
 
De wedstrijd wordt op gang getrapt omstreeks 16u plaatselijke tijd. Het valt op dat Barça meer gedreven aan de wedstrijd begint dan enkele dagen geleden en Ronaldinho tikt de bal in de eerste minuut al door de benen van een Hearts-verdediger en scoort ei zo na. Rond de 20' "krijgt" Barcelona, net als op Tannadice, een penalty. Wonderboy Ronaldinho werkt het leer tegen de netten.
 
Meteen nadien volgen er enkele hectische minuten. Aan de overkant is er een vrijschop voor de thuisploeg maar deze moet worden uitgesteld daar een Spaanse fan het veld op rende om even de aandacht op te eisen. Als de onverlaat het veld verlaten heeft draait Juho Makela de bal mooi rond de Catalaanse muur in de netten waardoor Hearts terug komt aansluiten. De wedstrijd is amper terug op gang getrokken of een Schotse fan wil ook wel eens even het nieuws halen. Barça blijft oogverblindende combinaties op de grasmat leggen en Rona maakt er met het hoofd 1-2 van. 
 
Tijdens de rust vraagt de speaker van Hearts om een ode te brengen aan een eerder deze week verongelukte jeugdige fan van Heart Of Midlothian. De speaker speelt Hey Jude van de Beatles en alle Hearts-fans wuiven met de sjaal boven hun hoofd, prachtig en innig moment.
 
Tijdens de tweede helft gaat Barça gewoon op zijn elan verder maar nu met Thierry Henry in de spits. Ook Samuel Eto'o die zalige dingen liet zien tijdens de eerste helft bleef in de kleedkamers. Het tweede bedrijf is amper bezig of nieuweling Henry legt de 1-3 eindscore al vast. Het viel op met welk gemak de Fransman afstand nam van zijn tegenstander. Wat ook opviel was dat de wedstrijd vandaag niet zo geladen was, ook al kwam er meer volk opdagen als deze van enkele dagen geleden tegen Dundee United, maar daar zal het historische gegeven van deze partij wel voor iets tussen zitten.
 
Twintig minuten van het einde aait een bal van Henry de kruising. Met nog een kwartier te gaan mag Craig Gordon aan de kant onder een oorverdovend applaus. De speaker van dienst roept fier door de boxen: "The Scottish number one". Deze vervanging was zowat het laatste wat we van Hearts zagen want de Schotten zaten compleet op het tandvlees.
 

Goed vijf minuten van het einde gaat Henry nog eens op wandel door het hart van de Midlothian-defensie en legt de bal voor ex-SK Beveren speler Yaya Touré die maar net over tikt. Het blijft 1-3 en zo eindigt ook de laatste oefenpot van Barcelona, op Schotse bodem, met winst. Zo zit de stage van Barcelona er hier op alsook mijn bijdragen aan jullie voetballiefhebbers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties