Stadion: Stade Charles Tondreau
Westerlo spoelt bekeruitschakeling door
T. Coremans

KVC Westerlo is er opnieuw in geslaagd een goed resultaat neer te zetten in de competitie. Het versloeg een lamlendig Bergen met zware 1-3-cijfers. De Henegouwers staan hierdoor net boven de degradatiezone.

Jan Ceulemans stond met zijn troepen voor de moeilijke verplaatsing richting, de Henegouwse hoofdstad, Bergen. Na de zware nederlaag, in de Beker van België op Dender, had Westerlo één en ander recht te zetten. Bergen stond niet op een positie waarin het de kat uit de boom kon kijken. De Henegouwers gingen resoluut voor de thuiszege en konden zo wat ademruimte creëren met de terugronde in zicht. Frédéric Herpoel zal zijn rentree in de eerste klasse moeten uitstellen. Volgens de technische staf is de doelman te lang uit roulatie geweest.

De bezoekers losten de verwachtingen meteen in. Wagemakers werkte de bal voor een eerste keer naast Konstantinidis, 0-1. Een schitterend doelpunt van de middenvelder vanaf een goede 25 meter. Westerlo bleef domineren en kon bijna de score verdubbelen. Van den Eede liet de kans onbenut. De thuisploeg startte zenuwachtig. Zij kregen geen voet aan de grond. Slordige passes en ongeconcentreerd positiespel brachten hEn meermaals in moeilijkheden. Halverwege het eerste bedrijf kon Nibombé een eerste maal dreigen. Zijn poging was te zwak om de jonge doelman De Winter te verschalken.

Op het half uur kreeg Dalmat de mogelijkheid om zijn club langszij te schieten. De Fransman nam een vrije trap en plaatste de bal in de verste hoek. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens een duwfout in de muur. Na kansjes aan weerszijden, van Sarki en Zoko, sleepte de wedstrijd zich naar de rust toe.

Bij aanvang van de tweede helft kreeg Stolica een goede kans voorgeschoteld. Hij kopte het leer nipt over de Westelse kooi. Even leek de thuisploeg zich te herpakken, al was daar niet ene Coelho. De dribbelvaardige Braziliaan schoot de kleine portie hoop, die Bergen nog restte, aan diggelen. 0-2, vroeg in de tweede helft. De thuisploeg liet de moed niet zakken en creëerde meteen daarop een uitstekende mogelijkheid. De Ivoriaan Zoko wist de kans niet te benutten.

De bezoekers vertoefden in een luxesituatie en konden rustig op de counter loeren. Weinig acties noch inzet van de thuisploeg deden de toeschouwers naar warmere oorden snakken. Indien Elio Di Rupo als ontspanning een avondje Bergen boekte, kwam hij bedrogen uit. Opnieuw Coelho stak het licht even aan met zijn tweede van de avond, 0-3.

Stolica kon de eer nog redden. Hij milderde tot 1-3. Dat deed niet af dat deze nederlaag de Henegouwers tot bezinning moet brengen. Bergen vertoeft door deze thuisnederlaag in de kelder van het klassement. José Riga zal de komende dagen de lessen grondig moeten overlopen. KVC Westerlo neemt door deze overwinning een gunstige positie in. Zij hoeven zich geen directe zorgen te maken. Het bestuur hoopt wel op regelmaat na de goede prestaties van de afgelopen weken in de competitie. [AN]