Speeldag: Speeldag 4
Stadion: EasyCredit-Stadion
Nürnberg verslaat AZ in slotfase
Nico Wieme

FC Nürnberg leeft weer en mag hopen op een Europese lente. Na een sterke tweede helft tegen het Nederlandse AZ won het uiteindelijk met 2-1.

De thuisploeg begon met het mes op de keel aan deze wedstrijd. Na het competitieverlies afgelopen weekend tegen MSV Duisburg moest er absoluut gewonnen worden om nog kans te maken op Europese overwintering. Het had in de voorbije twee Europese duels slechts één punt gesprokkeld. AZ, zonder de gekwetste Maarten Martens, maar wel met Moussa Dembélé en Sébastien Pocognoli in de basis, bevond zich met vier punten uit twee wedstrijden in een gunstigere positie.

De Duitsers zetten meteen druk en voetbalden zich in de eerste tien minuten enkele kansen bijeen, maar die werden keer op keer gemist. Daarna kreeg AZ meer controle over de wedstrijd en toonde zich op technisch en tactisch vlak de betere van de thuisploeg. Even voor het halfuur kwam het verdiend op voorsprong. Dembélé zette de thuisverdediging te kijken en stuurde met een knap hakje de Zeeuw alleen op Blazek af. De Nederlander rondde fraai af. Nürnberg leek aangeslagen. De bezoekers hadden al snel op 0-2 kunnen staan, maar de vrije trap van Pocognoli strandde tegen de paal. In de blessuretijd van de eerste helft was er plots toch nog een reuzekans voor Charisteas, maar zijn schot ging tot ontgoocheling van het thuispubliek nipt naast.

De thuisploeg kwam heel gemotiveerd uit de kleedkamers en wou meteen de bakens verzetten. Meer dan enkele hoekschoppen leverde dat echter niet op. AZ keek de kat uit de boom en vergenoegde zich in de opeenstapeling van technische fouten bij de Duitsers. Trainer Hans Meyer begreep dat hij moest ingrijpen en bracht rond het uur Saenko voor de technisch beperkte Adler. De Rus zorgde meteen voor enkele tempoversnellingen en gevaarlijke voorzetten van op de rechterflank. AZ boog, maar brak voorlopig niet.

De dreiging van Nürnberg bleef toenemen en de Alkmaarders geraakten nog maar moeilijk onder de druk uit. Zeven minuten voor tijd haalde Saenko op rechts de achterlijn en legde terug op Mintal die het eerste Europese doelpunt voor Nürnberg scoorde sinds het 19 jaar geleden voor het laatst in Europa speelde. De thuisploeg rook zijn kans en ging op zijn elan verder. Twee minuten later zat heel AZ in zak en as. Nu was het Reinhardt die op rechts doorging en weer Mintal rondde de voorzet mooi af. Het slotoffensief van de Nederlanders kwam te laat.

AZ laat een gouden kans liggen om al zeker te zijn van de 16de finales. Nürnberg boekt zijn eerste Europese thuiszege sinds 1963. Binnen twee weken valt de beslissing: AZ treft thuis het al geplaatste Everton, Nürnberg moet dan op bezoek bij het uitgeschakelde Larissa.