Datum: 12/01/2008 20:00
Competitie: Beker van België
Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Lotto Park
Astridpark leeft weer op na kille winter
Harald Berings
| 0 reacties
Astridpark leeft weer op na kille winter
Foto: © SC

Anderlecht heeft vanavond de basis gelegd voor een terugronde die de rampzalige eerste seizoenshelft moet doen vergeten. In de achtste finales van de Beker van België had Sporting weinig problemen met tweedeklasser Waasland.

De spelers van Anderlecht hadden heel wat te bewijzen vanavond. Niet alleen moesten tegen Waasland stevige fundamenten voor de terugronde worden gelegd, nu het bestuur drie nieuwe namen heeft binnengehaald is ook de onderlinge concurrentie groter dan ooit. Van de nieuwkomers kon enkel Thomas Chatelle debuteren: Guillaume Gillet was nog niet speelgerechtigd en de Tsjech Stanislav Vlcek kampte nog met een conditionele achterstand.

Ariël Jacobs mistte voor het bekerduel liefst zeven basisspelers en moest dus wat puzzelen. Zo verving Silvio Proto de geblesseerde Daniël Zitka en trad Mark De Man noodgedwongen als rechtsachter op. Maar de winterstop heelde ook de wonden van Nicolas Frutos, o zo belangrijk als baken voorin, Serhat Akin en Mbark Boussoufa, die voor het eerst sinds de UEFA Cup-wedstrijd van 4 oktober tegen Rapid Wien mocht aantreden. De Amsterdammer, die nog maar enkele dagen met zijn Gouden Schoen mag pronken, toonde zich erg gretig na die lange afwezigheid. Bij afwezigheid van Africa Cup-ganger Ahmed Hassan, kon Boussoufa zijn creativiteit de vrije loop laten.

Voor de bezoekers van Red Star Waasland was het bekeravontuur al lang geslaagd: ondanks een nederlaag tegen Lokeren mocht de tweedeklasser toch naar Brussel, na een administratieve blunder bij de streekgenoot (Lokeren schreef één in België opgeleide speler te weinig op het scheidsrechtersblad). Winnen leek een stille droom, maar bleek al snel een utopie. Met een hoog tempo duwde Anderlecht de bezoekers met de rug tegen het eigen doel en op een zeldzame counter van El Khanchaf na, kwamen die niet onder de druk uit. Gelukkig kon Waasland wel rekenen op doelman Dimitri Verhulst, pas tweede doelman in de selectie maar vanavond wel in topvorm. Pogingen van onder andere Frutos en Serhat leverden Anderlecht geen voorsprong op.

Het resultaat bleef een uur lang uit, maar wie aandachtig keek zag bij momenten wel een fris en goed voetballend Anderlecht, dat echter te vaak terugviel op een te laag tempo - een oude gewoonte die Sporting in het verleden al punten kostte tegen de zogenaamde 'kleinere tegenstanders'. Waasland was echter onmondig in de tweede helft en voetbalde niet één noemenswaardige kans bijeen. In tegendeel, na een blunder van verdediger Borlee kon Frutos met een knap hakje spitsbroeder Serhat bedienen, die de kans niet liet liggen: 1-0.

Nog geen twee minuten later verdubbelde Boussoufa de score, na een knappe paars-witte combinatie door het hart van de Waasland-defensie. Intussen was Walter Baseggio aan de pauze al Lucas Biglia komen vervangen. De middenvelder, nog steeds geliefd in het Constant Vanden Stock-stadion, kreeg een wellicht laatste kans van trainer Jacobs om zich te bewijzen en deed het niet onaardig in de rol van verdedigende middenvelder. Cyril Théreau, vooraf door sommigen nog in de basis aangekondigd, geraakte niet van de invallersbank en werd gepasseerd door Mbo Mpenza, die bij een applauswissel de moegestreden Frutos mocht vervangen. Ook de jongeren Bruzzese en Gilis kregen van Jacobs voorlopig nog geen speelminuten.

Anderlecht lijkt stilaan klaar voor de terugronde, waarin het nog op drie terreinen moet presteren: in de competitie zal de druk elk weekend weer op de ketel staan, terwijl Sporting in de UEFA Cup nog weinig te verliezen heeft. In de Cup bekert paars-wit alvast een ronde verder, dinsdag kent het zijn tegenstander in de kwartfinales. Zaterdag vat de Jupiler League dan opnieuw aan, met het bezoek van KV Mechelen aan het Astridpark, gevolgd door duels met Lokeren en Dender.