Anderlecht op kruissnelheid naar finale

Anderlecht op kruissnelheid naar finale
Foto: © SC

Zondag om 16u30 geven AA Gent en Anderlecht elkaar partij in de finale van de Cofidis Cup. Voetbalkrant blikt even terug op het parcours dat beide finalisten aflegden op weg naar het Koning Boudewijnstadion.

Brussel kleurt morgen paars-wit en blauw-wit. Een goede 20 000 supporters van AA Gent en evenveel van Anderlecht zullen morgen de straten rond het Koning Boudewijnstadion kleur geven. Voor het tweede jaar op rij wordt de finale van de Cofidis Cup betwist tussen twee ploegen uit de G5, zoals AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard zich wel eens durven te noemen. Dit wijst er toch wel op dat onze topclubs de Beker van België weer au sérieux nemen. Het is ooit anders geweest. In een niet eens zo ver verleden streden bijvoorbeeld Sint-Truiden en La Louvière of VC Westerlo en SK Lommel om de cup. Nu de plaatjes aan de top van het klassement duurder zijn, beseft iedereen dat de Beker de kortste weg naar Europa is. In dit tweede deel volgen we de weg die Anderlecht aflegde.
 
Zonder veel glans
Anderlecht schakelde in de zestiende finales thuis VW Hamme uit. Zonder veel glans won coach Ariël Jacobs zijn eerste officiële wedstrijd als hoofdcoach van de Brusselaars. De Diegemnaar had enkele dagen voor het bekertreffer Frank Vercauteren afgelost. De thuisploeg had wel veel balbezit, maar voetbalde veel te traag om de tweedeklasser echt in de problemen te brengen. Jonathan Legear kopte de 1-0 binnen, maar lang duurde de pret niet, want bezoeker Vanderheyden kopte kort daarop de gelijkmaker binnen. Hamme kreeg nu zelfs het beste van het spel, maar Mbo Mpenza zorgde er toch voor dat Anderlecht niet met het schaamrood op de wangen moest afdruipen.
 
Zonder veel glans (bis)
In de achtste finales had Anderlecht eigenlijk thuis Lokeren moeten ontvangen, maar door een administratieve fout mocht RS Waasland de plaats van de buren innemen. De tweedeklasser groef zich helemaal niet in en speelde het spel vrank en vrij mee. De uittredende landskampioen moest wachten tot het uur vooraleer Serhat Akin de ban kon breken op aangeven van Nicolas Frutos (foto links). Amper een minuut later lag diezelfde Frutos opnieuw aan de basis van de tweede treffer. Dit keer was het Mbark Boussoufa die het geschenk van de Argentijn dankbaar aannam. Waasland was er aan voor de moeite en drong niet meer aan. De thuisploeg kreeg nog enkele goede mogelijkheden, maar het bleef bij die 2-0.
 
Makkelijke kwalificatie
In de volgende ronde wachtte FCV Dender en vooral ex-Anderlechtcoach Johan Boskamp paars-wit op. In het competitieduel op Dender had de neofiet in de Jupiler League een arrogant spelend Anderlecht al twee punten kunnen afsnoepen en de Oost-Vlamingen waren vast van plan de Brusselaars een nieuwe hak te zetten. Alleen hadden die hun lesje duidelijk geleerd, want in het eigen Constant Vanden Stockstadion versloegen zij een matig Dender. Met twee doelpunten van nieuwkomer Stanislav Vlcek en eentje Mpenza werd de terugmatch zo goed als overbodig gemaakt. In die terugmatch zat Anderlecht na een goed kwartier al in een zetel na een doelpunt van Bart Goor. De tegentreffer van Marcin Zewlakow een minuut voor affluiten was enkel goed voor de statistieken.  
 
Stug Germinal Beerschot
Germinal Beerschot werd de tegenstander in de halve finales. De Antwerpenaren kwamen eerst op bezoek in het Astridpark. In de eerste helft werd Anderlecht bijwijlen van het kastje naar de muur gespeeld door een technisch sterk Germinal Beerschot. Zowel Sanharib Malki (tweemaal), Daniel Cruz, King als Martijn Monteyne misten wenkende mogelijkheden. Na de rust was de match meer in evenwicht en toen iedereen zich al met een brilscore verzoende, werkte uitgerekend ex-Anderlechtspeler Didier Dheedene (foto rechts) een vrije trap in eigen doel. In de terugmatch was Anderlecht lang de betere ploeg, maar Germinal Beerschot kon na een blunder van bezoekend doelman Silvio Proto met 1-0 gaan rusten. Acht minuten na de pauze zwiepte Boussafa de bal voor doel en Vlcek trapte Anderlecht naar de finale.
 
In vorm
Anderlecht is niet echt een bekerploeg. De hoofdstedelingen spelen zondag hun eerste bekerfinale sinds 1997. Toen verloren de Brusselaars met 4-2 van Germinal Ekeren. Nu wacht AA Gent, een ploeg waartegen Anderlecht in de competitie tweemaal won: thuis met 2-1, op Gent met 2-3. Het zou een mooie, open match moeten worden tussen twee teams die zonder zorgen kunnen voetballen. Anderlecht heeft zijn ticket voor de tweede voorronde van de Champions League vast en Gent mag al minstens naar de voorronde van de UEFA Cup. Beide teams waren de laatste weken ook goed op dreef. Anderlecht raasde als een orkaan door de tweede competitiehelft en Gent bewees vooral op Dender (0-3) dat het ook klaar is voor de eindstrijd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties