Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Stade du Vélodrome
Groep D: Marseille veegt PSV van de mat
Rita De Meyer

Marseille heeft op eigen veld revanche genomen voor de 2-0-nederlaag die PSV hen twee weken geleden aansmeerde. De Franse topclub stuurde op een moeilijk bespeelbaar terrein de gloeilampenformatie met zware 3-0-cijfers terug naar Nederland.

Op de vierde speeldag van de Champions League in groep D trok PSV naar Olympique Marseille. De Eindhovenaren maakten nog een waterkansje op kwalificatie voor de volgende ronde, maar eigenlijk stond voor beide teams meer een plaats in de 16de finales van de Uefa Cup op het spel. Twee weken geleden won PSV thuis met 2-0 van Marseille en kegelde Eric Gerets en co. zo goed als uit het Kampioenenbal.

Misser van Koevermans
Na een studieronde van iets meer dan tien minuten zette Koné zich door op rechts. Zijn voorzet werd door Ben Arfa in één tijd op Isaksson besloten. In de daaropvolgende tegenaanval van PSV zette Afellay uitstekend voor, maar de perfect inglijdende Koevermans zette zijn voet totaal verkeerd tegen de bal. Dit was dé kans voor de bezoekers om op voorsprong te komen.

Marseille met voorsprong de rust in
Na deze tempoversnellingen viel de wedstrijd wat stil. Marseille liet zich een aantal keer vangen aan de buitenspelval van PSV. Iets voor het halfuur lukte het de Zuid-Fransen dan toch om erdoor te glippen. Ziani stuurde met een splijtende doorsteekpas in de rug van Addo Koné alleen op doel af. De spits omspeelde Isaksson en werkte mooi af. Zeven minuten voor de pauze verstomde Bakkal het Stade Vélodrôme met een kopbal tegen de buitenkant van de paal.

Dominant Marseille
Amper een aantal minuten ver in de tweede helft liep Afellay de Marseilleverdediging voorbij. Zijn voorzet bereikte net niet Koevermans, want Mandanda zat er nog met een hand tussen. Daarna leek de match dood te bloeden, tot Koné in de 63ste minuut de volledig vrijstaande Niang aanspeelde. De Senegalees kegelde de bal in één tijd mooi binnen. Drie minuten later had Koné de 3-0 aan de voet, maar Simons bracht nog redding op de lijn.

De Niangshow
Na 70 minuten hing de derde wel tegen de touwen. Dit keer stuurde Ben Arfa Niang door de PSV-verdediging. Tegen zijn gekruiste schot had Isaksson geen schijn van een kans. Ei zo na lukte Niang een loepzuivere hattrick; dit keer lag de Zweedse PSV-doelman in de weg.

Open strijd
Door deze zege doet Marseille een goede zaak in de strijd om het Uefa Cupticket. De Fransen wringen zich voor PSV dankzij een beter onderling doelpuntensaldo (3-2). Beide teams maken ook nog aanspraak op het tweede Champions Leagueticket, al moeten ze daarvoor op een klein wonder hopen. Door deze uitslag is de strijd tussen Marseille en PSV weer open.

Auteur: Nico Wieme