Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Stayen
Genk dient STVV eerste seizoensnederlaag toe
Steurbaut Kersten

Racing Genk heeft de strijd om Limburg gewonnen. Na een spektakelrijke derby won het met 2-4 op het veld van STVV. De eerste nederlaag voor de competitieleider, voor Racing Genk is het nog maar de tweede overwinning.

Sint-Truiden had in eigen huis nog nooit een competitiewedstrijd tegen Racing Genk gewonnen. De Kanaries zagen vandaag hun kans schoon om komaf te maken met die slechte reputatie. De aartsrivaal was immers doodziek met slechts één overwinning en zeven punten uit zeven wedstrijden. De promovendus leefde na een droomstart op een wolk.

Voetjes op de gtond

Racing Genk zette de Truienaars echter al snel met beide voetjes stevig op de grond. De troepen van Hein Vanhaezbrouck begonnen met een gretigheid aan de wedstrijd die we eerder van de thuisploeg hadden verwacht. Genk kruidde zijn beste helft van het seizoen met duelkracht, vlotte combinaties en drie doelpunten.

Dimitri Daeseleire en Daniel Pudil losten in de openingsminuten al twee waarschuwingsschoten en bij de derde poging was het bingo. Marvin Ogunjimi, hersteld van zijn rugblessure, glipte door de buitenspelval en schoof het leer voorbij Simon Mignolet tegen de netten. 0-1 na vijf minuten. Een droomstart voor het fel geplaagde Racing Genk.

De bezoekers gingen niet op hun lauweren rusten en drukten door. De inzet werd beloond. STVV liet een boulevard aan ruimte op de linkerflank. Daeseleire rukte opnieuw mee op, prikte het leer mooi door tot bij Thomas Buffel die de 0-2 op het hoofd van de volledig vrijstaande Elyaniv Barda schilderde.

De eerste competitietreffer van de Israëliër werkte bevrijdend. Barda lag net voorbij het halfuur aan de basis van de 0-3. Vanuit een onmogelijke hoek knalde Barda op de vuisten van Mignolet. Buffel was goed gevolgd en werkte beheerst af.

STVV schiet laat wakker

Sint-Truiden had zich blijkbaar van aanvangsuur vergist en schoot pas in de tweede helft uit de startblokken. Met veel enthousiasme en overtuiging probeerde het de onovergbrugbare achterstand om te buigen in puntengewin. Het publiek geloofde in een stunt en met een kopbaldoelpunt van Vincent Euvrard sloeg de vlam helemaal in de pan.

Racing Genk bibberde, barstte en boog, maar brak niet. Alex Da Silva maakte na een individuele actie nog de 2-3 tegen zijn ex-club, maar het was de ingevallen Moussa Koita die de wedstrijd in een beslissende plooi legde. De Fransman kopte een hoekschop van Daniel Tozser tegen de netten. Sint-Truiden slikte in zeven wedstrijden slechts vijf doelpunten, maar Mignolet – zaterdag nog de held op Kortrijk – mocht zich in de Limburgse strijd vier keer omdraaien.