Datum: 18/03/2010 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht verlaat Europa na waar spektakelstuk
Nico Wieme
| 0 reacties
Anderlecht verlaat Europa na waar spektakelstuk
Foto: © SC

Na een spektakelstuk heeft Anderlecht zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van de Europa League. In een duel met een onwaarschijnlijk scoreverloop trok paars-wit wel het laken naar zich toe. De drie tegentreffers waren er teveel aan.

Om de 3-1-nederlaag uit de heenmatch uit te wissen kon Ariël Jacobs geen beroep doen op de niet herstelde Jonathan Legear. Matias Suarez nam de plaats in van de rechterflankspeler. Mbark Boussoufa was wel weer van de partij en verdrong Kanu naar de bank. Bij Hamburger SV keerde Jerome Boateng terug in de ploeg na zijn schorsing van vorige week. Op de rechterflank kreeg Tunay Torun de voorkeur op Eljero Elia.

De wet der sterkste

Anderlecht startte als een tornado. Na nog geen twee minuten had de thuisploeg al evenveel hoekschoppen versierd. Op één daarvan raakte Cheikhou Kouyaté de bal net niet goed genoeg om trefzeker te zijn. Voor HSV was dit echter een storm in een glas water. De Duitsers namen het roer over. Een schot van Mladen Petric week af op de rug van Ruud Van Nistelrooy en belandde op het dak van het doel.

Paars-wit kwam er nog sporadisch uit. Bij de Brusselaars slopen er te veel slordigheden in het spel, waardoor de laatste pas er nooit uitkwam. Jacobs moest van aan de zijlijn toezien hoe zijn troepen de wet der sterkste ondergingen. Op de Duitse linkerflank deed Marcell Jansen Guillaume Gillet alle kleuren van de regenboog zien. Op één van zijn voorzetten gleed Petric het leer nipt naast.

Apotheose

Ondanks een kansje voor Ondrej Mazuch bleef de leider uit de Pro League het moeilijk hebben om een vuist te maken tegen de vijfde uit de Bundesliga. Vijf minuten voor de pauze verstomde Jerome Boateng niet geheel onverwacht het Vanden Stockstadion. Van aan de hoek van de backlijn legde de linksachter van HSV aan en de bal verdween over Silvio Proto in de rechterbovenhoek.

Anderlecht reageerde niet aangeslagen. Drie minuten na de Duitse treffer kwam Mbark Boussoufa op rechts in balbezit. De Marokkaan schilderde het leer achter de HSV-verdediging haarfijn op het hoofd van Romelu Lukaku en het 16-jarige talent kopte staalhard de gelijkmaker binnen. Onder impuls van het thuispubliek ging Anderlecht door op zijn elan en op slag van rusten legde Boateng Suarez neer in de zestien. De Argentijn zette zelf de strafschop feilloos om. Zo belandde paars-wit plots van de hel in de hemel.

Hitchcock

In het begin van de tweede helft was het lot de thuisploeg niet gunstig gezind. David Jarolim haalde in extremis een schot van Kouyaté van de lijn. Aan de overkant was het wel raak: op een voorzet van Petric schoof Jansen, na zwak verdedigen van Gillet, de gelijkmaker voorbij Proto. Kort daarop verkeek alweer Petric de kans op de 2-3. De Kroaat mocht van aan de middenlijn alleen op het Anderlechtdoel afgaan, maar besloot onbesuisd over.

Nog gaven de Brusselaars zich niet gewonnen. Het was alsof Alfred Hitchcock himself in het Astridpark ronddwaalde. In een mum van tijd zorgden Lucas Biglia en Mbark Boussoufa, na een mooie inspanning van Lukaku, voor een 4-2-voorsprong. Bij HSV gingen ze aan het twijfelen en paars-wit voerde de druk op. Op het moment dat een vijfde thuistreffer in de lucht hing, scoorde Petric randje buitenspel de 4-3.

De derde Duitse treffer sneed een moedig Anderlecht de adem af. Paars-wit mag echter met opgeheven hoofd het Europese strijdperk verlaten en kan zich nu ten volle concentreren op de play-offs richting titel. (AN)

Herbeleef Anderlecht - Hamburger SV