Duitsland en Ghana door naar achtste finales

Bram Coenen
| 10 reacties

Duitsland heeft zich vanavond door een 1-0 overwinning op Ghana geplaatst voor de achtste finales. Door het resultaat in Servië-Australië is ook Ghana door.

Duitsland wist vooraf wat het moest doen. Mits winst was het immers zeker van plaatsing voor de achtste finales. Bij minder dan dat was het afhankelijk van het resultaat in Servië-Australië.

Beide ploegen begonnen zeer afwachtend aan de eerste helft. Het was wachten tot de 23e minuut op een eerste kans. Jeronimo Cacau haalde uit in de draai, maar zijn schot kon doelman Richard Kingson niet echt verontrusten. Ghana bepaalde echter het spelbeeld en had iets voor het halfuur dé kans om de score te openen. Dédé André Ayew, de zoon van legende Abedi Pélé, talmde echter te lang en Manuel Neuer kon makkelijk pakken. Nog geen minuut later was het dan Duitsland dat op voorsprong had moeten komen. Mesut Özil faalde echter oog in oog met Kingson. En dat was het zowat in die eerste helft. Beide ploegen hadden nog kleine mogelijkheden, maar de doelmannen werden niet echt meer op de proef gesteld.

Vijf minuten na rust liet Kwadwe Asamoah de kans liggen om Ghana zekerheid te brengen, Neuer verhinderde echter met een cruciale redding de Ghanese voorsprong. Daarna drukte Duitsland de Ghanezen echter steeds meer terug voor eigen doel. Het was wachten op een opening, en de eerste de beste kans was meteen raak voor Duitsland. Thomas Müller legde af tot bij Özil, die alle tijd kreeg om de bal rustig aan te nemen en klaar te leggen. Met zijn linker knalde hij de bal enig mooi in de winkelhaak! Ghana was echter niet van slag en kreeg een minuut later alweer de kans op de gelijkmaker. Prince Tagoe zag zijn kopbal echter nog net afgeblokt worden door Philipp Lahm. Nadien waren er nog weinig kansen te noteren. Ghana probeerde nog wel de gelijkmaker te zoeken, maar de Duitse verdediging gaf geen krimp meer.

Duitsland kwalificeert zich zo als groepswinnaar voor de achtste finales, waar het op Engeland stuit. Ook Ghana gaat door, dankzij een beter doelsaldo dan Australië en treft nu de Verenigde Staten.