Datum: 26/11/2010 20:30
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Luminus Arena
Tien Buffalo's overleven Genkse belegering

Genk kwam vrij snel op voorsprong, maar zag zich al even snel op achterstand geplaatst na een echte revival van Gent. De Buffalo's moesten in de tweede helft met tien verder en kwamen in het stuk niet mee voor, maar hielden wel stand.

Bij Racing Genk schoof Barda op naar het centrum van de aanval door de blessure van Vossen. Daardoor kwam er op de flank een plaatsje vrij voor Dugary. Joneleit bleef de voorkeur houden op Matoukou. Bij Gent geen Coulibaly, die zat de eerste van zijn drie schorsingsdagen uit. Ook betaalde Wallace het gelag voor de 4-4 van vorige week tegen Westerlo. Hij werd vervangen door Thompson.

Blauwe Genkenaars vlug op voorsprong

Opmerkelijk voor de partij: de scheidsrechter vond dat de (beide blauwe) uitrustingen van Genk en Gent te veel op elkaar leken. En omdat Gent geen reservetenue meehad, moesten de Buffalo's aantreden in het oranje uittenue van Genk. Iets waar de Gentse sponsor waarschijnlijk niet al te gelukkig mee zal zijn.

Genk begon stevig aan de partij en stond na amper twee minuten al op voorsprong. De Limburgers kregen twee corners op rij en bij de tweede troefde Joneleit overduidelijk Suler af. Een droomstart voor Genk dat daarna even de indruk liet veel te sterk te zijn voor de Buffalo's.

Ongelukkige Joao Carlos

Een illusie echter, want na negen minuten hingen de bordjes alweer gelijk. Veel geklungel in de Genkse verdediging en Ljubijankic mocht de bal voorzetten. Arbeitman zette Joao Carlos zwaar onder druk en die verraste zijn eigen doelman. Het gaf Gent vertrouwen en Genk kreeg duidelijk een tik, want Gent veroverde het balbezit.

Wel was Ogunjimi nog tweemaal dicht bij een tweede voorsprong voor Genk, maar de Rode Duivel kwam eerst een schoenmaat te kort om Jorgacevic te verrassen en verprutste de tweede door alleen voor de Gentse doelman het leer een meter naast het doel te deponeren.

Sterke Arbeitman

Gent liet het niet aan zijn hart komen. Zeker El Ghanassy niet, want die leek zich in het koude Limburg zeer op zijn gemak te voelen. Hij dribbelde en verdeelde. Zo was hij ook de aangever voor de goal van Arbeitman. Hij werd het straatje ingestuurd door Thompson en legde de bal panklaar voor de Israëliër, die van kortbij niet miste.

En het werd een bewogen eerste helft met kansen langs beide kanten, want Genk en Gent maakten er een heel leuke pot van. Courtois had een hele mooie reflex in huis op de kopbal van alweer Arbeitman. Buffel leek de gelijkmaker te gaan scoren, maar de bal veranderde van richting. Een geluk voor Jorgacevic, want de bal ging richting kruising.

Genk kwam met heel goede bedoelingen uit de kleedkamer en probeerde Gent terug te drukken op de eigen helft. De Buffalo's waren echter niet onder de indruk tot ze ineens tot tien herleid werden na de tweede gele kaart voor Suler. De Smet werd dan maar geslachtofferd voor verdediger Hanstveit.

Gent kreeg geen greep meer op het middenveld en kwam er eigenlijk helemaal niet meer aan te pas. Al had Genk het wel moeilijk om een echte kans af te dwingen. Afstandsschoten van Barda en Hubert, dat wel, maar open doelkansen, neen... Tot Barda eindelijk zijn draai vond. Hij nam de rol over die El Ghanassy in de eerste helft bij Gent bekleedde.

Lijf en leden riskeren

Hij dribbelde zich een paar maal een weg door de zestien van de Oost-Vlamingen en bood Buffel ook de gelijkmaker aan, maar Jorgacevic lag in de weg. De Gentse doelman leek in die tweede helft steeds op de juiste plek te staan, want Genk vond maar geen gaatje tussen hem en de drie doelpalen. Ogunjimi en Joao Carlos kunnen er over meepraten.

De Genkse pletwals bleef maar komen, maar de Buffalo's riskeerden lijf en leden om een tegengoal te voorkomen. Met een waar strijdershart overleefden ze de tweede helft waarin ze lange tijd met tien stonden. Genk verdiende wel een goal, maar vond een sterke Jorgacevic op zijn weg die van geen wijken wilde weten.