Column Jovanovic: provocatie en reactie

Jovanovic: provocatie en reactie
Foto: © SC

Milan Jovanovic haalde zich gisteren de woede van heel het Jan Breydel-stadion op de hals toen hij zijn doelpunt in de slotminuut ging vieren met een denkbeeldige mitraillette gericht op het Brugse publiek. Volgens hem een reactie op het getreiter van datzelfde publiek.

Die zouden 'Kosovo' naar hem geroepen hebben. De verwijzing naar het jarenlange conflict tussen de voormalige deelstaat Kosovo en 'moederland' Servië ligt heel delicaat bij de Servische bevolking. De NAVO dwong de autonomie van Kosovo af door middel van luchtaanvallen op Servische doelen. Iets wat de Serviërs nog steeds niet vergeten zijn.

Een paar supporters hebben ondertussen al toegegeven inderdaad Kosovo te hebben gescandeerd. Een minderheid weliswaar, maar blijkbaar duidelijk hoorbaar voor het vat buskruit met het korte lontje die op het veld rondliep. Jovanovic voelde het doelpunt aan als een revanche en de gevoelsmens uitte dat ook in een gebaar dat tevens niet op een voetbalveld thuishoort.

Dat een voetbalspeler aan oorlog en dood herinnerd wordt, past niet op een voetbalveld. Zoals in eerdere soortgelijke gevallen al te concluderen was, is de lijn tussen ludiek en ongepast in deze overschreden. Een man als Jovanovic laat zoiets niet over zich heen gaan, maar een heel stadion provoceren, is in ieder geval ook niet goed te praten.

Speler en publiek hebben rechten tijdens een voetbalwedstrijd, maar ook plichten. De plicht om het spel als ontspanning te blijven bekijken. Politiek moet van een voetbalveld weggehouden worden, zoals de grillige aanvaller zelf aangaf na de wedstrijd. Provocatie en reactie, geen van beide is gepast op een voetbalveld.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties