Interview "Dit is de match van ons leven!"

Tomas Taecke
| 7 reacties
"Dit is de match van ons leven!"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Lokeren trekt volgende week voor de tweede keer in de geschiedenis naar de Heizel. Onze redactie ging polshoogte nemen op Daknam en keerde terug met een ontroerend verhaal.

Topclubs kunnen met de regelmaat van de klok een nieuwe beker in de trofeeënkast plaatsen of de zoveelste landstitel aan het palmares toevoegen. Voor de kleinere clubs - ook wel provincieclubs genaamd - beweegt zelfs nog maar de kans daartoe hemel en aarde. Dat is ook het geval in Lokeren, waar Sporting straks voor de tweede keer in de historie om de Belgische beker strijdt en, op de promotie naar de hoogste afdeling na, voor het eerst een prijs kan pakken.

Jan Van Rumst (28) is één van de naar verwachting 12000 Lokerse fans die reikhalzend uitkijken naar zaterdag 24 maart. Samen met zijn broers Dries (25) en Pieter (29) woont hij quasi alle wedstrijden van Sporting Lokeren bij. Onze redactie stak zijn licht op in het Lokerse kamp, waar de bekerkoorts in alle hevigheid is losgebarsten.

Jan, is de busreis die jullie organiseren ondertussen volgeboekt?

"Eigenlijk hebben we een bus vastgelegd via SFU (Sporting Fans United). Zij regelen de tickets en het vervoer, vervolgens moeten wij gewoon vijftig mensen zoeken die willen meereizen met onze bus. In pakweg drie uur hadden we vijftig personen gevonden terwijl we ook heel wat vrienden moesten teleurstellen. In Gent en Lierse bracht ik al vijftien vrienden op de been, dus die bus vullen was niet echt een groot probleem".

Dit toont aan dat de bekerfinale in ieder geval leeft in het Waasland?

"Het is de match van ons leven, zo kan je die partij wel noemen. Op Lokeren hebben we al enkele mijlpalen meegemaakt, dit is er één van. We speelden Europees tegen Manchester City en dwongen de promotie af naar eerste klasse. Jan Koller werd ooit topschutter en vorig seizoen brak het feest los toen we PO1 haalden op het veld van STVV".

Zijn er nog momenten waarop je niet aan die finale denkt?

"Er gaat geen dag voorbij zonder dat we over die finale praten. We laten er net niet onze slaap voor (lacht). Na 31 jaar spelen we nog eens een finale en krijgen we de kans om geschiedenis te schrijven. Zelf ben ik trainer van een amateurclub. Op 24 maart geven we forfait tegen onze grootste rivaal om de finale bij te wonen, dat zegt genoeg".

Zijn het dit soort wedstrijden die een 'provincieclub' als Lokeren doen leven?

"Zeker en vast. De wedstrijd in en tegen Manchester City zal me altijd bijblijven. Ik was toen 19 en mocht mee met mijn broer naar Engeland. Mijn jongste broer was zestien en mocht niet mee. Tot op vandaag is hij daar nog steeds niet over te spreken (lacht). City speelde toen met Bosvelt, Anelka, Seaman, McManaman, enz. Halverwege stonden we op voorsprong maar uiteindelijk verloor Lokeren (3-2). In de beginfase begon het Lokerse vak "Who the f*ck is Man United" te scanderen. We kregen een staande ovatie en het hele stadion zong mee. Voor dat soort wedstrijden, net als de bekerfinale die eraan komt, doe je het toch als fan".

Wanneer zijn jullie beginnen geloven in die bekerfinale?

"Na thuiszeges tegen Eupen en Westerlo wachtte ons het tweeluik tegen de rivalen uit Gent. We wisten dat we in geval van winst tegen Standard zouden uitkomen, dus het geloof was er niet echt. Na de kwalificatie in Gent waren we door het dolle heen. Aangekomen op de bus hoorden we dat Lierse zich ten koste van Standard geplaatst had. Vanaf dat moment zijn we er echt in beginnen geloven".

De dagen worden ondertussen afgeteld…

"Die finale leeft ongelooflijk in Lokeren en omstreken. In het straatbeeld zie je zelfs vlaggen, dat heb ik hier nooit eerder gezien. Alle bussen zitten tjokvol, er werden zelfs Nederlandse busmaatschappijen gecontacteerd. Op onze bus kent iedereen elkaar, dus het feest zal enorm zijn. Ongeacht het resultaat wordt het een dag om nooit meer te vergeten. De bus vertrekt om 13.30u en de match start pas zeven uur later. Dirk Stoops en Hermanos Inglesos zullen voor de beats zorgen in het opgetrokken Lokeren-village in Brussel".

Hoe verklaar je dat er op Daknam slechts 5000 mensen zitten en er straks in Brussel meer dan 12000 aanwezig zullen zijn?

"Veel mensen willen dit feest absoluut niet missen en dat is ook begrijpelijk. Op onze bus zitten 20 personen die nog nooit een wedstrijd live hebben gezien. Dat maakt het uiteindelijk een beetje mooi, het is een echt volksfeest. Anderzijds vind ik het wel erg dat Lokeren zijn stadion niet gevuld krijgt. Deel desnoods kaarten uit aan ziekenhuizen, minderbedeelden of scholen, maar zorg er toch voor dat het stadion gevuld is".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties