Datum: 05/03/2014 20:45
Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Ivoorkust bezorgt Rode Duivels kater
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Ivoorkust bezorgt Rode Duivels kater
Foto: © SC

België liep vanavond een kater op tegen Ivoorkust. De Belgen voetbalden een 2-0-voorsprong bij elkaar, maar liepen in de slotfase op een ijskoude douche. Christian Benteke zal zich de enorme misser nog beklagen.

Cédric De Volder, Tamara Vereecken en Sander De Graeve in Brussel

België en Ivoorkust kruisten de degens in de aanloop naar het wereldkampioenschap van komende zomer in Brazilië. Marc Wilmots posteerde Daniël Van Buyten naast Vincent Kompany in het hart van de defensie. Dries Mertens was de vervanger van de op rust gestelde Eden Hazard. Sabri Lamouchi koos dan weer voor een veredeld B-elftal. Didier Drogba begon op de bank. Barry Boubacar Copa zat zelfs niet in de wedstrijdselectie.

One Red Devil

Het eerste kansje van de partij kwam op naam van de Rode Duivels. Kevin De Bruyne stuurde Kevin Mirallas - randje buitenspel weliswaar - in het straatje. De flankaanvaller van Everton probeerde Christian Benteke te bereiken, maar was te slordig in de passing. Opvallend detail: Maroune Fellaini kwam na amper tien minuten voetballen al extra suikers vragen aan de bank.

Maar de vlam zat meteen in de pijp. Toby Alderweireld kreeg de handjes op elkaar voor een subliem afgemeten pass richting Dries Mertens. Laatstgenoemde kreeg het leer tot bij Fellaini, maar the Red Devil strandde op het been van Didier Zokora. Al was het slechts uitstel van executie voor de Oranje Olifanten. Diezelfde Fellaini knikte bij de daaropvolgende corner de bal tegen de touwen, 1-0.

‘Misser van 2014’

België domineerde de eerste helft en had amper problemen met de schaarse Ivoriaanse tegenprikken. Ondertussen grossierde de bezoekende doelman – voor de liefhebbers: Sayouba Mandé van Stabaek IF – in de blunders. De goalie sloeg naast het leer, trapte de bal over de zijlijn en bezorgde zijn coach een pak extra grijze haren. Toch gingen we de kleedkamers in met een 1-0-ruststand.

En na de rust werd meteen geschiedenis geschreven op een volgelopen Heizel. Mirallas zonderde Benteke af voor een leegstaand doel, maar de aanvaller van Aston Villa slaagde erin om het leer over de kooi te lepelen. Deze actie verdient meteen een nominatie voor ‘Misser van 2014’. De Ivoriaanse doelman had zowaar medelijden met de Rode Duivels en besloot hen (letterlijk) een handje te helpen. Mandé duwde het voorzet-schotje van Radja Nainggolan knullig in doel, 2-0.

Wie anders dan Didier Drogba?

Didier Drogba liet na de koffie aanvankelijk enkele kansjes liggen, maar haalde een dik kwartier voor tijd dan toch zijn gram. Vincent Kompany slaagde er niet in om het leer weg te werken en zo’n kans moet je de Ivoriaanse aanvoerder zelfs op z’n vijfendertigste niet geven. De prijsschutter van Cim Bom Bom verschalkte Thibaut Courtois met een schuiver en bracht de Oranje Olifanten opnieuw in de wedstrijd,1-2.

Het Belgische feestje was al een tijdje aan de gang, maar de Ivorianen sloegen in de slotseconden ongenadig toe. Max Gradel verschalkte Courtois met een lage schuiver. Na misstappen tegen Colombia en Japan slaagden de Rode Duivels er opnieuw niet in om de volle buit te pakken. De puntendeling is dan wel onverdiend, maar het gevoel extra grauw. Het resultaat is niet alles, maar moet op de mundial zeker en vast een prioriteit worden.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' -
Alderweireld Toby 45' -
Van Buyten Daniel 45' -
Kompany Vincent 90' -
Vertonghen Jan 82' -
Fellaini Marouane 45' -
Witsel Axel 90' -
De Bruyne Kevin 90' -
Mirallas Kevin 62' -
Benteke Christian 73' -
Mertens Dries A 90' -
  Bank G Beoordeel
Nainggolan Radja 45' -
Lombaerts Nicolas 45' -
Vanden Borre Anthony 45' -
Hazard Eden 28' -
Lukaku Romelu 17' -
Pocognoli Sébastien 8'  
Dembélé Mousa -  
Mignolet Simon -  
Ciman Laurent -  
Simons Timmy -  
Casteels Koen -  
Chadli Nacer -  

Ivoorkust Ivoorkust

  Speler G Beoordeel
Sayouba Mande 90' -
Aurier Serge 90' -
Touré Kolo 90' -
Zokora Didier 90' -
Boka Arthur Etienne 45' -
Serey Die Geoffrey 90' -
Tiote Cheik Ismael   90' -
Touré Yaya 83' -
Kalou Salomon 90' -
Gervinho   64' -
Sio Giovanni-Guy Yann   45' -
  Bank G Beoordeel
Djakpa Constant 45' -
Drogba Didier 45' -
Gradel Mark Alain 26' -
Bony Wilfried 7'  
Romaric Ndri -  
Seri Jean Michaël -  
Gbohouo Guelassiognon Sylvain -  
Djadjedje Brice -  
Gosso Jean-Jacques -  
Doumbia Seydou -  
Tiéné Siaka -  
Viera Diarrassouba Ousmane -  
Herbeleef België - Ivoorkust