Datum: 12/11/2014 20:45
Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Rode Duivels nemen de maat van stug IJsland
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Rode Duivels nemen de maat van stug IJsland
Foto: © Photonews

De Rode Duivels hebben vanavond een goede generale repetitie gehouden voor de wedstrijd van zondag tegen Wales. Toch wat het resultaat betreft. Het spelniveau was tegen IJsland dan wel niet uitmuntend, maar de overwinning wel verdiend. Het scorebord wees na negentig minuten 3-1 aan.

Cédric De Volder, Sander De Graeve en Aernout Van Lindt in Brussel

Zondag komt Wales op bezoek in het Koning Boudewijnstadion, maar vanavond was het proefdraaien geblazen voor de Rode Duivels. Met IJsland kwam een landenteam op bezoek dat er de voorbij maanden in geslaagd was om onder meer Turkije en Nederland puntenloos naar huis te sturen. Marc Wilmots schonk Moussa Dembélé, Christian Benteke en Adnan Januzaj nog eens speelminuten in het nationale shirt, Kevin De Bruyne begon op de bank.

Uitstekende IJslandse goalie

De opvallendste Rode Duivel in de openingsfase was verrassend genoeg Thibaut Courtois. De doelman van Chelsea had uitstekende reddingen in huis op pogingen van Vidar Örn Kjartansson, maar had Dame Fortuna aan zijn zijde bij de pegel van Rurik Gislason. Oh ja, het scorebord wees na een dikke tien minuten voetballen al 1-1 aan. Nicolas Lombaerts had de Rode Duivels op voorsprong gekopt, maar luttele minuten later deed Alfred Finnbogason hetzelfde aan de overkant.

Marc Wilmots had de afgelopen dagen alleszins voldoende geoefend op de aanvallende ‘plays’. De Rode Duivels toverden nog enkele acties uit het boekje op de mat, maar de pogingen van respectievelijk Axel Witsel en Benteke werden uitstekend gepareerd door Ögmundur Kristinsson. Al bleef het wel constant opletten voor de snedige prikken van de IJslanders. Het publiek – dat opvallend stil bleef tijdens de wedstrijd – zag voor de koffie geen doelpunten meer: met 1-1 de kleedkamers in.

Benteke, Lukaku én Origi

De bondscoach had alleszins een verrassing in petto bij het begin van de tweede periode. België ging namelijk met drie centrumspitsen aan de slag. Romelu Lukaku stond in de punt, de ballen moesten dan weer van Divock Origi – hoofdzakelijk acterend van op de flank - en Benteke komen. We kregen aanvankelijk wandelvoetbal te zien in die tweede helft, maar iets voorbij het uur deed Origi de Heizel dan toch eens ontploffen met een knal van op afstand, 2-1.

Een tiental minuten voor tijd mochten de boeken dicht. Dries Mertens zette zich uitstekend door en schotelde Lukaku de 3-1 op een gouden schoteltje voor. De aanvaller van Everton beleeft dezer dagen niet meteen zijn meest succesvolle periode, kreeg de voorbije weken kritiek te verwerken en juichte amper na zijn treffer. Aan de overkant kwam IJsland nog een aantal keer bij de aansluitingstreffer. Courtois bewees echter waarom hij Petr Cech op Stamford Bridge naar de bank heeft verdrongen.

En nu winnen van Wales...

Het resultaat van vanavond is alleszins bemoedigend voor de EK-kwalificatiewedstrijd van zondag tegen Wales. De defensieve pijntjes moeten er dan wel nog uit tegen de voorlopige leider uit de groep, maar België bewees de voorbije maanden dat er een tandje kan worden bijgeschakeld als het moet. Al blijft het natuurlijk jammer dat we vanavond IJsland niet op volle sterkte op de Heizel zagen spelen. Kolbeinn Sigthorsson bleef op de bank en Gylfi Thor Sigurdsson kreeg slechts een helft, maar het is nu al duidelijk dat dit elftal in 2016 in Frankrijk zal te bewonderen zijn.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' 8
Vanden Borre Anthony 66' 5.7
Alderweireld Toby 90' 5
Lombaerts Nicolas 90' 5
Vertonghen Jan 90' 5.3
Witsel Axel 90' 4.7
Hazard Eden 45' 4
Fellaini Marouane 90' 4.7
Dembélé Mousa 45' 4.7
Januzaj Adnan A 63' 5
Benteke Christian A 76' 5.3
  Bank G Beoordeel
Lukaku Romelu 45' 3.7
Origi Divock 45' 5.7
Mertens Dries A 27' 6
Meunier Thomas 24' 6.7
Praet Dennis 14' 5.3
De Bock Laurens -  
Gillet Jean-François -  
Denayer Jason -  
Nainggolan Radja -  
Chadli Nacer -  
De Bruyne Kevin -  
Mignolet Simon -  

IJsland IJsland

  Speler G Beoordeel
Kristinsson Ögmundur 45' -
Sævarsson Birkir Már 90' -
Jónasson Hallgrímur 90' -
Sigurdsson Ragnar 84' -
Björgvin Magnússon Hörður 90' -
Gislason Rurik 90' -
Danielsson Helgi 72' -
Gunnarsson Aron Einar 45' -
Gudmundsson Johann Berg 90' -
Finnbogason Alfred 90' -
Kjartansson Vidar Örn A 74' -
  Bank G Beoordeel
Jónsson Ingvar 45' -
Bjarnason Birkir 45' -
Skúlason Ólafur 18' -
Böðvarsson Jón Daði 16' -
Eyjólfsson Hólmar Örn 6'  
Arnason Kari -  
Halldórsson Hannes Thór -  
Bjarnason Theodor -  
Skúlason Ari -  
Sigurdsson Gylfi Thor -  
Sigthórsson Kolbeinn -  
Herbeleef België - IJsland

Vooraf

Vriendschappelijke interlands

 Vriendschappelijk