Datum: 18/01/2015 14:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Lotto Park
Dendoncker en Tielemans wijzen Anderlecht de weg
Dendoncker en Tielemans wijzen Anderlecht de weg
Foto: © SC

Anderlecht heeft makkelijk afstand genomen van Lierse en loopt zo twee punten in op Club Brugge. De jonge bende werd geleid door Youri Tielemans, die strooide met de goede passes, en Leander Dendoncker, scorend en verdedigend onverzettelijk. Lierse was echter weer ontstellend zwak.

Johan Walckiers in Anderlecht

Anderlecht begon met Nathan Kabasele op de linkse flank. De vraag wie nu aanvallende middenvelder zou spelen, werd door Hasi creatief opgelost door zijn middenvelders alle vrijheid te geven. De ene keer stond daar Defour, de andere Tielemans en zelfs Dendoncker mocht er gaan staan.

Domme Lierse-debutanten

Het was natuurlijk allemaal even zoeken met die vele afwezigen en met een lichtgewicht als Cyriac in de spits. Veel afstandsschoten dus, maar Defour, Cyriac en Tielemans konden  hun schoten heel weinig richting of kracht meegeven.

Lierse, tja, dat had dan wel vier versterkingen waarvan er twee tussen de lijnen kwamen, maar veel beterschap leverde dat niet op. Integendeel, bij de eerste vloeiende - en dat was het echt wel - aanval van Anderlecht ging de Macedonische international wel op heel drieste manier aan de noodrem hangen bij Cyriac.

Penalty voor Anderlecht, Tielemans achter de bal en die deed dat zoals gewoonlijk weer met flair en zelfvertrouwen: 1-0. De Pallieters maakten bitter weinig klaar en Anderlecht kon de bal naar hartelust in de ploeg houden. Enkel verdere kansen bleven achterwege. 

Dendoncker met een beauty

En nog voor het uur vergemakkelijkte die andere nieuwkomer, Brice Ntambwe, de taak van de paars-witten nog wat door een heel domme tackle in te zetten op de middenlijn en Tielemans onderuit te maaien: direct rood en Stojanovic zag zijn debutant onmiddellijk uitvallen.

Anderlecht rook zijn kans schoon en Dendoncker - die zich echt opwerpt als titularis - trapte enig mooi de 2-0 tegen de netten. Van buiten de zestien, dat zagen we Anderlecht nog niet doen dit seizoen. Lierse wierp in de tweede helft alles over de verdedigende boeg en Anderlecht had nog meer balbezit. Maar scoren, dat was moeilijk ondanks voldoende pogingen.

Het was wachten tot Oswal Alvarez inviel. De jonge Colombiaan maakte eindelijk zijn eerste voor Anderlecht na jaren van blessureleed. Hasi gelooft in de aanvaller en laat hem dat ook duidelijk merken. Alvarez beseft dat, want na zijn goal ging hij dat onmiddellijk vieren met zijn coach.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 7
Colin Maxime 90' 7
Heylen Michaël 90' 6
Deschacht Olivier 90' 7
N'Sakala Fabrice A A 90' 7
Dendoncker Leander 90' 8
Defour Steven 83' 6
Najar Rodriguez Andy Aryel   84' 6
Kabasele Nathan 75' 6
Tielemans Youri 90' 6
Mitrovic Aleksandar 90' 6
  Bank G Beoordeel
Álvarez Salazar Oswal Andrés 15' 6
Kljestan Sacha 7'  
Leya Iseka Aaron 6'  
Tarfi Mehdi -  
Roef Davy -  
Cyriac Gohi Bi -  
Vanden Borre Anthony -  
Matthys Hervé -  

Lierse SK Lierse SK

  Speler G Beoordeel
Bajkoviæ Boban 90' -
Traoré Hamari 90' -
Swinkels Arjan 90' -
Mojsov Daniel 90' -
Ngawa Pierre-Yves 90' -
Ntambwe Brice   36' -
Bourabia Rachid 90' -
José da Luz Correia Curto Manuel 90' -
Losada Hernan 64' -
Kouemaha Dorge 45' -
Maciel Sousa Campos Wanderson 84' -
  Bank G Beoordeel
Keita Alhassane 45' -
Velikonja Etien 26' -
Benson Manuel 6'  
El Messaoudi Ahmed -  
Wils Thomas -  
Nwofor Uche -  
Goris Nathan -  
Herbeleef Anderlecht - Lierse SK