Uniek verhaal - 100 dagen voetbal in 100 stadions op 1 jaar: "Verdwalen in een bos in Hannover, vergeet die sfeer in de Premier League maar!"

Uniek verhaal - 100 dagen voetbal in 100 stadions op 1 jaar: "Verdwalen in een bos in Hannover, vergeet die sfeer in de Premier League maar!"
Foto: © SC

100 dagen voetbal. Jan Vochten vatte het gekke plan op om in 2015 liefst 100 wedstrijden voetbal te gaan bekijken. En dat in 100 verschillende stadions. Een mooie tocht, die hem in binnen-en buitenland bracht.

"Het idee kwam voort vanuit het feit dat ik me de voorbije jaren verloor in m'n werk. Als leidinggevende wou ik steeds het onderste uit de kan halen, altijd vooruit gaan, de dienst blijven verbeteren", opent Jan Vochten in gesprek met Voetbalkrant.com

"Na enkele jaren de volledige focus op dat werk gelegd te hebben, begon ik de stress en het onafgewerkte werk mee naar huis te nemen en ik liep tegen de spreekwoordelijke muur. Daarom had ik een project nodig en omdat ik graag schrijf en naar voetbal kijk, kwam ik op het idee 100 dagen voetbal."

Ik wilde de huidige moppermaatschappij een neus zetten -

Jan Vochten

"Het was een keuze om een jaar voor mezelf te kiezen, de huidige moppermaatschappij een neus te zetten en te doen wat ik graag doe. Ik werd ook getriggerd en geïnspireerd door Nederlandse groundhoppers zoals Tom Bodde, Thomas Rensen, Paul Baaijens en Joris van de Wier. Allemaal voetbalgekken die hun passies groundhoppen en schrijven combineerden."  

Het bracht Vochten in Praag, in Luxemburg, in Engeland, in Spanje, ... quasi overal in Europa ging hij wel naar wedstrijden kijken. "Luxemburg is een aanrader, daar kan je in Europees voetbal nog leuke wedstrijden kijken in de eerste rondes van de Europa League. Het is lekker ongedwongen."

Stadionsfeer in Premier League? Vergeet het! 

Iets helemaal anders dus dan de Premier League: "De zo geroemde stadionsfeer is verdwenen, de tickets zijn ranzig duur en de echte fanbeleving werd de kop ingedrukt. Bier in de tribunes? Rechtstaan in je vak? Zeven rijen naar voren gekatapulteerd worden tijdens het vieren van een doelpunt? Vergeet het als je de wedstrijd verder in het stadion wil bekijken."

"Zitten, gecontroleerd zwijgen en niet te uitbundig vieren. In Engeland moet je voor de authentieke sfeer en beleving naar de lagere divisies afzakken. Ik zag nog pure sfeer en banter bij FC United of Manchester, in de Engelse zevende klasse terwijl de sfeer tijdens één van 's werelds grootste derby's tussen Everton en Liverpool quasi onbestaande was." 

Europa rondtrekken, het leverde ook vreemde situaties op: "Mijn warhoofd bracht me soms bijna in verlegenheid", lacht Vochten. "Zo kan ik de keren dat ik mijn auto niet meer terugvond na een wedstrijd niet meer op twee handen tellen, misten we in Liverpool bijna onze terugvlucht omdat ik geen rekening had gehouden met het uurverschil en liep ik in Hannover twee uren verdwaald rond in een donker bos." 

Pinten drinken met de vrienden 

De groundhopper heeft nog plannen voor de komende jaren, maar wil toch ook wat uitrusten: "En de best mogelijke papa zijn voor mijn pasgeboren dochter Marie. Zij maakte het nog lastig om de 100 stadions vol te maken in 2015", aldus Vochten.

"Maar ik wil wel op termijn alle profclubs in België, Nederland en ook Engeland gedaan hebben. En verder de draad oppikken in België, inclusief het pinten drinken met de vrienden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties