Oude gloriën Filip De Wilde: "De woning van Mister Michel, gave Nilis en in de fout tijdens EURO 2000"
Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 9 reacties

De mooiste momenten van ex-keeper en 33-voudig Rode Duivel Filip De Wilde

Filip De Wilde: "De woning van Mister Michel, gave Nilis en in de fout tijdens EURO 2000"
Foto: © photonews

Elke week grasduinen we in het verleden en kijken we naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Deze week: gewezen doelman en 33-voudig Rode Duivel Filip De Wilde (51).

"Ik groeide niet op met het idee om een profcarrière uit te bouwen. Tot Urbain Braems me uit de jeugd van Beveren in de eerste ploeg dropte en we in 1984 kampioen speelden", opent De Wilde zijn terugblik bij Voetbalkrant.com.

Makelaar alias chauffeur

De succesvolle periode in het Waasland deed de goalie verlangen naar meer. Eind jaren '80 klopte Anderlecht aan. "Een makelaar die door Anderlecht gestuurd werd, belde bij me aan", herinnert De Wilde zich nog levendig. "Die fungeerde voornamelijk als chauffeur om me op de juiste plaats te brengen."

"Dat bleek de woning van Mister Michel Verschueren te zijn. Op dat moment had ik zelf nog geen zaakwaarnemer. Anderlecht deed me een voorstel en ik kreeg toenmalig voorzitter Constant Vanden Stock aan de lijn die me feliciteerde met mijn keuze. Op één avond was alles in kannen en kruiken."

Als sluitstuk van de grootste club van het land speelde De Wilde zich ook in de kijker van de Rode Duivels. "Mijn vierde cap en eerste officiële wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije is mijn mooiste herinnering. We ontbraken nog één puntje om ons te kwalificeren voor het WK van '90 in de VS. Ik werd toen uitgeroepen tot Man van de Match. Dat zijn dingen die je nooit vergeet."

In het weekend aan zijn zijde

Op training bij Anderlecht en de Duivels stond de doelwachter meermaals oog in oog met de beste speler die hij ooit tegenkwam: Luc Nilis. "Hij had een fantastische traptechniek, zowel met rechts als met links. Als hij op training voor je neus opdook, wist hij de bal meestal met zijn gave wel binnen te leggen. Ik vloekte dan, maar in het weekend was ik blij dat ik aan zijn zijde stond."

In 1998 keepte De Wilde de Duivels nog door de kwalificatiecampagne richting het WK in Frankrijk, maar twee jaar later tijdens EURO 2000 volgde het dieptepunt in zijn carrière. "Mijn laatste duels bij de Duivels blijven een slechte herinnering. In twee van de drie groepswedstrijden in de fout gaan, was te veel van het goede."

"Dat zijn momenten waar je als sporter mee moet om kunnen gaan. Het jaar erop speelden we met Anderlecht een fantastische CL-campagne waarin we de 2e ronde bereikten. Zo heb ik me na EURO 2000 toch nog herpakt", besluit De Wilde.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties