Opmerkelijk grote verschillen qua aantal Belgen in 1B: verrassende primus van de klas, Beerschot-Wilrijk pas zesde

Opmerkelijk grote verschillen qua aantal Belgen in 1B: verrassende primus van de klas, Beerschot-Wilrijk pas zesde
Foto: © photonews

In 1B zitten we halfweg de eerste competitie, met Beerschot-Wilrijk voorlopig als ongeslagen leider met 15 op 21. Vele clubs uit 1B werden al overgenomen door buitenlandse investeerders, maar heeft dat ook zijn invloed op het aantal Belgen?

Na ons onderzoek in 1A naar het aantal Belgen in de basiself - lees het HIER nog eens na - deden we ook even hetzelfde in 1B. En dan mogen we opmerken dat er toch nog wat meer Belgen spelen in vergelijking met 1A.

Toch gaat het ook hier gemiddeld over 'nauwelijks ' 60% van de spelers uit de basiself voorlopig. Het aantal fluctueert een beetje, maar de meeste ploegen beschikken over een vrij standvastige kern. Opmerkelijk?

Procentueel zijn de verschillen vrij klein, telkens konden van 8 ploegen maximaal 88 Belgen in principe aan de aftrap staan:

Als we het ploeg per ploeg bekijken, dan zien we dat buitenlandse investeerders wel wat invloed beginnen krijgen op hun team. Dat zien we vooral bij Cercle Brugge en nu ook stilaan OH Leuven, terwijl andere teams het wél opvallend Belgisch houden.

Lierse is de primus van de klas, Tubeke en Cercle Brugge staan helemaal onderaan het spectrum qua aantal Belgen. Leider Beerschot-Wilrijk (niet in buitenlandse handen) doet het ook met behoorlijk wat exoten dit seizoen in de basiself.

We namen onze cijfers op basis van Transfermarkt.de en alle spelers met een dubbele Belgische nationaliteit rekenden we mee.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)
Lommel SK Lommel SK 1-1 SK Deinze SK Deinze

Nieuwste reacties