Hoe zit het met die nieuwe competitieformat? "Rationeel blijft 1A en 1B met elk twaalf clubs de beste optie"

Hoe zit het met die nieuwe competitieformat? "Rationeel blijft 1A en 1B met elk twaalf clubs de beste optie"

Hoe zit het nu met die competitiehervorming? Pro League-voorzitter Marc Coucke heeft al een informatieronde gedaan bij de profclubs, maar ieder heeft zo zijn eigen belangen. Paul Van Der Schueren, die voor OHL in de Pro League zetelt, geeft zijn mening.

Hij ziet nog altijd één oplossing als de beste: "De formule die in 2013 werd voorgesteld door Ernst & Young. Daarbij heb je een 1A en 1B met elk 12 clubs en ga je na de reguliere competitie naar drie groepen van acht", zegt hij in S/V Magazine.

"De eerste groep speelt een play-off 1 voor de titel en de Europese plaatsen. De tweede groep speelt een play-off 2 waarbij de eerste vier het seizoen nadien in 1A mogen aantreden. De derde groep vecht tegen de degradatie. Rationeel blijft dat format de beste keuze. Als je daarbij eens uit 1A zakt, kun je dat veel makkelijker rechtzetten dan nu."

Ze maken zich kapot

Maar dat betekent ook dat er drie extra clubs naar 1B moeten. "Maar van belang is: de lange termijn. Je kunt op ondernemingsvlak maar een goed verhaal schrijven met een formule die stabiliteit geeft over meerdere jaren. Je verhaal mag niet afhangen van één onverwachte degradatie, zoals nu."

Maar dat lijkt niet in de directe winkel van veel clubs te passen. "De clubs redeneren dat er in het huidige format maar één daler uit 1A is en denken altijd dat zij het niet zullen zijn. In de bestaande formule bedreigt een degradatie je toekomst. De 1B-clubs maken zichzelf kapot omdat ze absoluut dat ene promotieticket willen. Clubs in de rechterkolom van 1A maken zichzelf kapot om niet te degraderen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties