Datum: 25/02/2016 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (T)
RSC Anderlecht wint ook in Griekenland, én daar kon de scheidsrechter niets aan verhelpen
Cédric De Volder

Olympiakos Piraeus 1 - 2 RSC Anderlecht

RSC Anderlecht mag naar de achtste finales van de Europa League. De Ierse scheidsrechter deed er dan wel alles aan om paars-wit tegen te werken, maar in de verlengingen scoorde Frank Acheampong zomaar eventjes twee rozen!

• RSC Anderlecht wint (over twee wedstrijden) met 3-1 van Olympiakos Piraeus
  • Scheidsrechter Arnold Hunter maakte er een ongezien potje van
  • Frank Acheampong en Silvio Proto toppers bij paars-wit

Besnik Hasi - die Steven Defour op de bank liet beginnen - had vooraf een verschroeiende start aangekondigd. En het moet gezegd: het gaspedaal werd vanaf minuut één helemaal ingeduwd. Met een glansrol voor Silvio Proto.

Clark Kent is zijn job kwijt

De Superman van RSC Anderlecht behoedde paars-wit in de openingsfase - en later meermaals - tot drie keer van een achterstand. Eén op één, een fotobal én een topreflex: het was de Belgische doelman eender. Revanche voor enkele seizoenen geleden, Silvio?

Ondertussen had Olympiakos Piraeus altijd met z’n tienen moeten staan. Na amper zes minuten werd de doorgebroken Frank Acheampong neergehaald. De Ierse scheidsrechter - melkboer van beroep - had het lef niet om een Griek naar de kleedkamer te sturen.

Was die melkboer niet beter in Ierland gebleven?

En dhr. Arnold Hunter wees op het halfuur naar de stip voor hands van Stéphane Badji. Kostas Fortounis twijfelde niet en schoot de 1-0 binnen. Maar… de (tweede) blunder van de Ierse scheidsrechter was cruciaal. Hands? Nooit!

Jawel, de referee schreef er nog een hoofdstukje bij… Op slag van rust kreeg paars-wit nog een hoekschop, maar… Hunter floot prompt af. Vervolgens werd Alexander Büttner op een gele kaart getrakteerd omdat de Nederlander uitleg ging vragen.

Roberto staat in de weg, paal staat in de weg,…

En ook na de koffie ging de scheidsrechter - sorry, die man is een schande voor het beroep - gewoon verder met blunderen. Alberto Botia schoffelde de doorgebroken Filip Djuricic op schandalige manier onderuit. Altijd rood? In Noord-Ierland is het geel…

Anderlecht had ook Dame Fortuna niet meegenomen op het vliegtuig naar Athene. Filip Djuricic, Acheampong en Büttner kwamen Roberto tegen op hun weg, terwijl de schuiver van Andy Najar beter had verdiend dan het doelhout. Maar de Ghanees zou zijn foutje even later helemaal rechtzetten.

Daar is ’m: Frankie!

In de eerste verlenging was het dan toch prijs. Steven Defour zat nog fris en ging doorjagen. Matias Suarez zette voor en Acheampong vond een héél klein gaatje, 1-1 en de kwalificatie was binnen. Meer zelfs: in de slotfase schoot de Ghanese Messi ook de 1-2 nog even op het bord. Proficiat, Anderlecht!