Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Arena Fonte Nova
Frankrijk hakt Zwitserland in de pan
Caroline Tonnelier

Frankrijk heeft opnieuw indruk gemaakt op dit WK. Het hakte Zwitserland in de pan met zware 5-2 cijfers. Pas in het slotkwartier kon de ploeg van Hitzfeld tegenscoren. Voordien was een ontketend Frankrijk uitgelopen tot 5-0.

Met Zwitserland tegen Frankrijk stond de topper in groep E op het programma. Beide ploegen hadden de eerste groepswedstrijd gewonnen, al hadden Les Bleus dat op veel overtuigendere wijze gedaan dan hun tegenstander van vandaag. Deschamps koos voor Giroud als centrale spits en gaf Sissoko een plaats in de basis ten nadele van Pogba.

De Fransen waren meteen bij de les via Benzema, die tegen Honduras al twee keer kon scoren. Vanavond plaatste hij zijn eerste schot echter naast. Erg lang was het echter niet wachten voor zijn ploegmaats wél de weg naar de netten vonden. Iets na het kwartier bedankte Giroud zijn coach voor het vertrouwen. Op een hoekschop van Valbuena opende hij de score.

Benzema mist penalty

Onmiddellijk na de aftrap leidde dom balverlies van de Zwitsers al tot een verdubbeling van de Franse voorsprong. Benzema zette Matuidi op weg naar de 0-2. Zwitserland was even van slag, maar kon net voor het halfuur toch iets terugdoen. Het doelpunt van Xhaka werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Het ging hard in die eerste helft, want even later ging de bal aan de overkant op de stip. Na een domme overtreding van Djourou op Benzema, mocht de spits van Real Madrid aanleggen vanop elf meter. Zijn poging was echter te zwak en Benaglio kon de penalty keren. De rebound van Cabaye strandde op de lat. Toch slikte Zwitserland nog voor de rust een derde doelpunt. Valbuena, die een uitstekende eerste helft speelde, werkte op aangeven van Giroud heerlijk af.

Het leek over en uit aan de pauze, maar Hitzfeld probeerde nog iets te forceren door Dzemaili in te brengen voor Behrami. Zwitserland zorgde wel voor de eerste dreiging na de pauze, maar kon Frankrijk nooit echt in moeilijkheden brengen. Hoewel Les Bleus het wat rustiger aandeden in die tweede helft, bleven ze levensgevaarlijk op de counter.

Benzema ging nog op zoek naar een doelpunt en na een knappe assist van de pas ingevallen Pogba maakte hij zijn penaltymisser goed. Even later kroop de spits van de Koninklijke in de rol van aangever. Sissoko was dit keer de afwerker van dienst en zette de forfaitcijfers op het bord. De Zwitsers ontsnapten nog aan de 0-6 toen Evra bewees dat afwerken niet zijn sterkste kans is.

Zwitserland scoort twee keer in slotkwartier

In het slotkwartier lieten de Fransen de teugels wat vieren en zo slaagde Zwitserland er toch nog in de eer te redden. Een vrije trap van invaller Dzemaili ging door de muur en verraste zo Lloris. Enkele minuten voor het einde maakte Xhaka, die eerder al een paar kansen had gemist, er zelfs nog 2-5 van.