belBelgië
rusRusland
Datum: 22/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Estadio do Maracana
19-jarige knaap bezorgt België nieuw delirium: Viva Origi!
19-jarige knaap bezorgt België nieuw delirium: Viva Origi!
Foto: © Photonews

Meer dan een uur zaten alle Belgen en sympathiserende Brazilianen hun frustraties te verbijten op de tribunes en in België, maar dan kwam de verlossing van een 19-jarige knaap die de woedende Lukaku had vervangen. Divock Origi is de naam en 'Verlosser' zijn nieuwe bijnaam.

Johan Walckiers, Robby Morren, Sander De Graeve en Manu Gonzalez in Rio

Rusland speelde niet met tien man voor de goal, zoals Algerije dat deed. Wilmots had daarbij zijn formatie aangepast en De Bruyne mocht zich naast Fellaini gaan uitleven centraal. Achteraan moest Vertonghen - je kan het de bondscoach niet kwalijk nemen - op de linksback plaats ruimen voor Vermalen. 

En rechts stond Mertens dan toch in het team. Een opstelling waarmee je niet verdedigend kan gaan spelen, noch het initiatief aan Rusland laten, zoals Wilmots gisteren nog suggereerde. En dat werd ook al snel duidelijk: België trok vol naar voor en Mertens bevestigde zijn fantastische vorm en de keuze van zijn coach. 

Mertens, man van de eerste helft

'Driesje' was veruit de beste op het veld. Zijn acties deden het linksachter Kombarov dunnetjes door de broek lopen telkens de bal zijn richting uitkwam. Wat een eerste helft immers van de winger: vier kansen dwong hij zelf af, maar had pech bij de afwerking. Twee bood hij aan Lukaku aan die in beide gevallen net niet voor zijn man kon komen. 

Met een sterke Fellaini en Witsel en een rondstrooiende De Bruyne er bij, is dat al heel wat. Hazard en Lukaku lieten het wel afweten. Met zoveel aanvallende drang kwam er - tot frustratie van Wilmots - ook ruimte voor de tegenaanvallen van de Russen. En daarbij kwam België vier keer goed weg: twee keer door een save van Courtois op afstandsschoten, één keer omdat de Duitse scheidsrechter Felix Brych geen penalty floot voor een overtreding van Alderweireld op Kanunnikov en één keer omdat Kompany onder de bal doorging, maar Kokorin vrijstaand gewoon naast kopte! Een paar keer goed weggekomen dus... maar ook een steeds dramatischer spelniveau.

Divock, de Verlosser

De tweede helft ging het tempo nog meer naar beneden en opnieuw moest Wilmots iets gaan verzinnen, want Rusland nam het initiatief over. Lukaku werd na een klein uur uit zijn lijden (amper een goeie bal geraakt) verlost en Origi nam zijn plaats in.  Al was Romelu het daar niet mee eens en ging hij een potje schreeuwen tegen Wilmots. Twee ontevreden mannen dus... En ook koning Filip en koningin Mathilde zullen er wel niet echt van genoten hebben.

En een ontevreden publiek, want het niveau daalde zienderogen. Saai, was het beste woord om het allemaal te omschrijven. Geen tempo, geen versnellingen, geen balrecuperatie, geen acties,... België zat in de problemen. Het Braziliaanse publiek begon zelfs te fluiten. En dan moet het al erg zijn... want dat hoorden we dit WK nog niet. Slaapverwekkende vertoning dus.

En invaller Eshenchko deed het bijna helemaal verkeerd aflopen, maar zijn schot ging naast. Het is dus al de tweede keer dat we het moeten schrijven: dit moet beter! We hadden heel ons verslag al geschreven toen Origi het land ineens weer in euforie dompelde. De ingevallen aanvaller zette zelf de één-twee met Hazard op en haakte toen goed af. Hazard vond hem na een goeie actie terug en Origi miste niet! Een 19-jarige knaap heeft ons naar de achtste finales geschoten!! Wat een verhaal alweer... onder het oog van het beeld van 'Christus de Verlosser'.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' 10
Alderweireld Toby   90' 5
Kompany Vincent 90' 5
Van Buyten Daniel 90' 5
Vermaelen Thomas 31' 5
Witsel Axel   90' 5
De Bruyne Kevin 90' 5
Fellaini Marouane 90' 5
Mertens Dries 75' 5
Lukaku Romelu 57' 5
Hazard Eden A 90' 5
  Bank G Beoordeel
Vertonghen Jan 59' 5
Origi Divock 33' 5
Mirallas Kevin 15' 5
Chadli Nacer -  
Vanden Borre Anthony -  
Bossut Sammy -  
Dembélé Mousa -  
Lombaerts Nicolas -  
Ciman Laurent -  
Defour Steven -  
Mignolet Simon -  
Januzaj Adnan -  

Rusland Rusland

  Speler G Beoordeel
Akinfeev Igor 90' -
Kozlov Aleksey 66' -
Ignashevich Sergei 90' -
Berezutski Vasili 90' -
Kombarov Dmitri 90' -
Glushakov Denis   90' -
Samedov Alexander 90' -
Shatov Oleg 84' -
Faizulin Victor 90' -
Kanunnikov Maksim 90' -
Kokorin Aleksandr 90' -
  Bank G Beoordeel
Yeschenko Andrei 24' -
Dzagoev Alan 6'  
Lodigin Yuri -  
Semenov Andrey -  
Shennikov Georgy -  
Granat Vladimir -  
Denisov Igor -  
Kerzhakov Aleksandr -  
Herbeleef België - Rusland

Vooraf