Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Gemeentelijk Stadion Vigor-Wuitens
Wase spektakelderby
Kenneth Ringoot

Vorig seizoen leverde deze derby geen winnaar op maar wel 6 doelpunten, in Hamme werd het toen 3-3 en de Hammenaren gaven een 3-1 voorsprong nog uit handen. Dit jaar kwam er nog veel meer bij kijken. Beide ploegen verkeren in de onderste regionen van het klassement en dus was een overwinning een absolute must. Ook was het uitkijken naar Flies en Derycke, beiden kwamen vorig jaar nog in het shirt van de tegenstander in actie. Derycke vergaat het echter niet goed, hij zat niet in de Hamse selectie en Flies viel tijdens de opwarming uit met een blessure en zou dus ook langs de zijlijn moeten toekijken. Verder miste Waasland ook nog de geschorste Bou-Sfia. VW Hamme kon geen beroep doen op de geschorste Djamba-Shango en Tim Koppen, die uitviel op Charleroi met zware breuken in het aangezicht. Zijn plaats werd ingenomen door Koen Vanderheyden.

De derby startte spectaculair. Nog voor het kwartier opende VW Hamme de score. Vlaeminck had de vrijheid langs de zijlijn en vond het hoofd van Koen Versyp, die overhoeks binnen wist te koppen. Waasland zocht echter de gelijkmaker en in de 24ste minuut was deze bijna een feit. Keita zette goed voor en Dupont kon koppen. Meul belandde in de netten, maar de bal niet. Een minuutje later was het wel prijs. De snelle Arijs kon oprukken en Meul moest komen, Arijs legde de bal op de juiste moment opzij en het was Dupont die kon binnentikken. De wedstrijd ging na de gelijkmaker goed op en neer zonder uitgesproken kansen. Goossens pakte wel nog geel voor een fout op Vandecauter. Op slag van rust was Waasland nog eens echt gevaarlijk. Eerst moest Goossens Arijs afstoppen om verder onheil te voorkomen, even later kon Arijs toch afdrukken maar Meul was paraat.

Verkempinck had een donderpreek afgestoken in de kleedkamer want zijn spelers kwamen gemotiveerd terug het terrein op. In de 48ste minuut kopte De Smet een verre inworp door maar een Wase verdediger steekt er ook nog een hoofd tussen, zo belandde de bal bij Van Hyfte die met een halve omhaal de bal in doel trapt. De scheidsrechter keurde het doelpunt af wegens buitenspel terwijl de bal duidelijk van een Waas hoofd kwam. Vijf minuten later is het dan toch raak voor uitblinker Van Hyfte. Petrovic vond hem aan de tweede paal en Van Hyfte devieerde de bal staalhard in het dak van het doel. Na de goal ging Waasland alweer op zoek naar de gelijkmaker maar af en toe kon Hamme er toch eens uitkomen. Zo ging een schot van kapitein Reigel hoog over.

In de 62ste minuut wist Waasland op een identieke manier gelijk te maken, alweer werd de bal op de goede moment breed gelegd en nu was het de net ingevallen Matthijsen die wist af te werken. Dit was meteen het signaal voor een dol half uur. Een minuut later moest Hofman een lange bal onderscheppen voor de aanstormende Versyp. Hofman stond echter buiten de grote rechthoek en klemde de bal met de handen, de scheidsrechter bestrafte de Wase doelman slechts met geel. Kort nadien kreeg ook Matthijsen geel voor een tackle op Kestens. VW Hamme kon snel weer op voorsprong komen. In de 66ste minuut werd Van Hyfte langs de lijn weggestuurd, hij legde goed af voor Versyp die in Ă©Ă©n tijd de bal droog naast de paal binnenknalde. Aan de overkant was de gelijkmaker bijna een feit, de poging van Vandecauter ging echter net naast.

De wedstrijd gaat nu goed op en neer en Waasland geeft zich nog niet gewonnen. Zo loopt het op een counter als Van Hyfte De Meyer diepstuurt, rambo werkt af met een heerlijke lob over doelman Hofman. Zo stond het 4-2 en was het tijd voor een aantal applausvervangingen. Jorrit “de killer van Charleroi” D’Haeseleer komt Van Hyfte vervangen. Ook Versyp gaat onder luid applaus naar de kant en in zijn plaats komt Butera. In de 83ste minuut doet de 17-jarige D’Haeseleer het opnieuw, de killer zet 2 verdedigers in de wind en krult de bal in de verste hoek binnen.

De derby zorgde alweer voor spektakel met zeven doelpunten. VW Hamme wipt over Waasland in het klassement en lijkt nu definitief vertrokken. Waasland neemt nu plaats op de veertiende stek en dit betekent kopzorgen voor trainer Van Acker. Beide ploegen hebben vandaag bewezen dat ze lager geklasseerd staan dan verdiend.