cerCercle Brugge
andAnderlecht
0-1
27' Serhat Akin (pen)
Datum: 14/08/2005 13:00
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Jan Breydel
Anderlecht behoudt probleemloos maximum
Guillaume Belaey

Bij Cercle Brugge, dat nochtans moedig weerstand bood, wist Anderlecht voor de tweede keer op rij de volle pot veroveren. De Brusselse bezoekers scoorden in iedere helft en daar vond Cercle eigenlijk nooit geen gevat antwoord op.

Bij de thuisploeg was Van Mol weer beschikbaar na zijn schorsing. Boi nam de plaats in van Dekelver. Bij Anderlecht kreeg Wilhelmsson de voorkeur op Jestrovic en speelde Zewlakow op de plaats van Van Den Borre die op de bank plaatsnam. Verrassend ook dat Zetterberg zelfs niet in de dugout zat en Walter Baseggio aan de aftrap stond.

Aanvankelijk kwamen de eerste initiatieven van de thuisploeg met een voorzet van Pivaljevic naar Pinas hoewel diens omhaal mislukte. Vrij snel enige commotie wanneer De Wulf tamelijk hardvoetig Mpenza neerhaalde, hoewel scheidsrechter Ver Eecke stoïcijns de strafschop weigerde. Bij Cercle bleef Pivaljevic de bedrijvigste want opnieuw zocht hij Pinas op, die dit keer door een alerte doelman Zitka werd afgehouden.

Beide ploegen pakten het merkbaar zeer taktisch aan. Zo moest Boi op de Brugse rechterflank het infiltreren van Bart Goor beletten, terwijl Vanderhaeghe strikte mandekking toepaste op Meyssen wegens telkens als een schaduw in de buurt van de Brugse middenvelder toevende.

Dezelfde Meyssen haalde overigens puik uit, hoewel Zitka even knap in hoekschop duwde. Bij die derde thuiscorner knikte De Wulf over de lat. Drie minuten nadien alweer een snoerhard duel tussen Mpenza en Viane. Dit keer kende Ver Eecke geen genade en wees kordaat naar de stip. Voor Serhat Akin een makkie om Vandendriessche het nakijken te geven: 0-1. Cercle reageerde verwoed via Svetlicic, maar zijn aangeven was te scherp om Pinas in stelling te brengen.

In de volgende 5 minuten liep Anderlecht dicht tegen de verdubbeling, want aanvankelijk wurmde Wilhelmsson zich voorbij Milosevic, hoewel de poging van de Zweed werd afgeblokt. Ook Baseggio waagde vanop 25 meter zijn kans, waarbij Vandendriessche over de lat tikte. Net als Serhat die voorlangs besloot.

Cercle Brugge, dat voor rust enkele mogelijkheden bij elkaar knutselde, reageerde bij begin tweede helft weer agressief. Op corner kopte de ingelopen Svetlicic rakelings over doel. In het verder verloop van deze tweede helft bleven de betere acties achterwege wegens slordig spel aan beide kanten. Bovendien zou de gele kaart die Milosevic even voor rust had gekregen de thuisploeg zuur opbreken. Even na het uur pakte Milosevic Baseggio erg hard aan. Ver Eecke kon niet anders dan een tweede maal geel tonen en… exit Milosevic. Dubbele pech trouwens voor de Cercle-speler, want wegens gekwetst werd hij op de draagberrie naar de kleedkamers gedragen.

Anderlecht had nu nog meer de vrije baan en dat illustreerde aanvankelijk de vrijschop van Serhat, die door Vandendriessche met een knappe save geweerd werd. In het slotkwartier moest Zitka, na een combinatie Meyssen-Pinas, alweer de handen uit de mouwen steken. De bezoekers lieten echter niet begaan want Mpenza schoof voorbij Viane op links en bediende Serhat, die via een thuisverdediger zijn poging zag gestopt. Het betekende blijkbaar een voorteken, want tien minuten voor tijd liet de snelle Serhat zijn belager terplaatse en bediende Mpenza. Deze bezegelde het Cercle-lot met een tweede treffer: 0-2.

In de slotminuten verijdelde Zitka uiteindelijk de aansluitingstreffer van Dekelver, die een slordige balcontrole van Tihinen wou benutten.