Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Schiervelde
Anderlecht doet het in de slotfase
Thomas Dubois

KSV Roeselare kreeg dit weekend zijn tweede thuisnederlaag van het seizoen toegediend. Na de 0-2 nederlaag in het begin van het seizoen tegen Westerlo verloor het met dezelfde cijfers tegen Anderlecht. Anderlecht had de hele wedstrijd in handen maar stuitte lang op een goed georganiseerd Roeselare. Een moegestreden Roeselare moest in de slotfase dan toch zwichten voor Anderlecht, dat in de slotfase nog twee keer scoorde via Wilhelmsson en Frutos.

Anderlecht, zonder Kompany en Serhat, startte furieus aan de wedstrijd. Het combineerde goed en trachtte Frutos in zo weinig mogelijk passes te bereiken. De Argentijnse aanvaller kreeg enkele kleine kansjes maar kon niet scoren. Aan de overkant kreeg Anderlecht het even warm wanneer Proto begon te dribbelen. Soumaré kon hem bijna de bal afsnoepen maar kon daar onvoldoende van profiteren. In de eerste helft was het al Anderlecht dat de klok sloeg. Anderlecht was echter niet efficiciënt genoeg. Onder meer Mpenza kreeg een opgelegde kans maar hij kopte naast.

Halverwege de eerste helft kon Frutos na dom balverlies van Soumaré alleen op Sierens afgaan. Hij werd in laatste instantie – al dan niet foutief – getackeld. Sierens – wiens vrouw op bevallen staat – redde het schot. Sierens toonde zich meer en meer een keeper die punten pakt want iets voor rusten pakte hij ook nog onder meer een schot van Zetterberg.

Na de rust kregen we een iets evenwichtiger spelbeeld. Roeselare probeerde en knokte wel, maar kansen kreeg het niet. Aan de overkant kon Goor al vlug aanleggen maar hij zag zijn schot maar nipt naast gaan. De wedstrijd leek dood te gaan bloeden tot Anderlecht dan toch uiteindelijk dat ene gaatje vond. Wilhelmsson ging er razendsnel vandoor en kwam eerst bij de bal en kon de bal naast Sierens plaatsen. Een strijdend Roeselare ging zo fysiek ten onder in de slotfase. Het kreeg nog een tweede doelpunt binnen, een afgeblokt schot kwam voor de voeten van de ingevallen Iachtchouk die kon voorzetten en zo Frutos bereikte, die maar binnen te tikken had. 0-2, een verdiende overwinning voor Anderlecht dat zo de druk verlegt naar Brugge en Standard, die zondag onderling zullen uitmaken wie naast Anderlecht komt.

Even dreigde de sfeer nog te ontaarden na de wedstrijd wanneer de talrijke supporters van Anderlecht tussen de Roeselare-supporters het nodig vonden om de rest wat uit te dagen. Het provocerend gedrag van Proto – die heel de wedstrijd bestookt werd met spreekkoren rond die Chinees – na de wedstrijd richting spionkop zal er ook veel te maken hebben. Eloi, wiens naam vlak voor de wedstrijd genoemd werd in de gokaffaire, speelde een zwakke wedstrijd en wilde na de match geen verdere commentaar geven. [AN]