Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Jules Ottenstadion
AA Gent baalt, Lierse tevreden
Guillaume Belaey

In de trappengangen van de Gentse hoofdtribune hangen posters van Walter Capiau getooid met de blauw-witte kleuren. Het onderschrift : ,,AA Gent verwent, nie neute, nie pleue (niet zagen, niet plooien)". Van dat verwennen hebben de Buffalo’s fans allicht in de eerste helft tegen Lierse zelden of nooit kunnen genieten. Want wat AA Gent tegen een zwak Lierse in die eerste 45 minuten op de grasmat legde, was bijwijlen slaapverwekkend. Geen van beide ploegen kon trouwens z'n wil opdringen, laat staan een gevaarlijke actie opzetten.

Met hakkelend en inspiratieloos voetbal trachtte Gent, in wat meerdere mate dan Lierse, enig gevaar te scheppen. Bij de thuisploeg deed Boussoufa tevergeefs uiterste inspanningen om diepgang in de Gentse acties te krijgen. Zijn assists werden evenwel door Mamouni noch Foley omgezet in echt doelgevaar.

Op het halfuur moest Lierse-doelman Mardulier even tussenbeide komen om Foley af te houden, terwijl na een vrije trap van Boussoufa Vrancken in het zijnet trapte. Lierse van zijn kant leek het matte spel van Gent te ondergaan. Slechts drie minuten voor het rustsignaal konden de bezoekers Herpoel aan het werk zetten via een tot dan toe onzichtbare Cruz.

Blijkbaar begonnen de Buffalo’s beter geïnspireerd en meer gedreven aan de tweede periode. Vier minuten na de herneming kom Gent immers op voorsprong en kon de blauw-witte aanhang zijn opgekropte gevoelens de vrije teugel geven. Met een achterwaartse, doorgekopte bal verlengde Wouter Vrancken de vrije trap van Boussoufa over Mardulier in doel (1-0).

Een tiental minuten later enige commotie en hilariteit toen de ingevallen Cooreman (voor Mamouni) zijn inworp in Lierse-doel keilde. Wegens niet aangeraakt uiteraard een ongeldig doelpunt.

In ieder geval betekende deze openingstreffer een veelbetekenend sein voor Lierse om de bakens te verzetten. Cruz kwam meer in beeld en knalde een voorzet te zwak naast. Een niet ongevaarlijke poging van Vairelles werd door Thompson afgeweerd. Hierdoor werd het spel ook vinniger zodat scheidsrechter Petitjean met enkele gele kaarten orde op zaken stelde.

Bij Gent voelde men aan dat men zich niet zo maar mocht laten achteruit drukken. Zo moest Mardulier een harde schuiver van Cooreman onschadelijk maken, al bleven de bezoekers ijverig naar de gelijkmaker solliciteren.

En nadat de ingevallen Yakovenko eerst zijn knal voorlangs zag zoeven, kreeg Lierse wat het eigenlijk verdiende. Zes minuten voor tijd verzilverde Yakovenko zijn invallerstatuut, want zijn tweede poging ging via een Gentse verdediger voorbij Herpoel (1-1).

Vijf minuten voor affluiten metamorfoseerde de Gentse treurnis naar ontgoocheling toen Foley doelman Mardulier omspeelde en, te ver uitgeweken, de bal naast het lege doel plaatste. Het bleef zo bij 1-1, waarmee beide ploegen weinig opschieten in het klassement.