Datum: 17/02/2008 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Lotto Park
Anderlecht profiteert van falende concurrenten
Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Anderlecht profiteert van falende concurrenten
Foto: © SC

Anderlecht heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van de concurrenten. Het boekte voor eigen publiek een vlotte overwinning tegen Moeskroen.

Voor aanvang van deze slotwedstrijd van de 22ste speeldag werd vooral gefocust op de terugkeer van coach Enzo Scifo en middenvelder Walter Baseggio naar hun oude thuishaven. Het Astridpark trakteerde beiden dan ook op een warm onthaal, de naam van publiekslieveling Baseggio werd zelfs meermaals gescandeerd tijdens de wedstrijd.

Anderlecht, dat de geblesseerde Nicolas Pareja moest missen, ging vlot van start tegen de nummer 14 in het klassement. Gestuwd door het alsmaar stijgende vertrouwen na de 16 op 18 en de Europese overwinning tegen Bordeaux, probeerde Sporting zijn wil op te dringen aan de bezoekers. Na dertien minuten werd dat overwicht omgezet in een voorsprong: Jan Polak, woensdag al goed voor een schitterend doelpunt, ging op wandel langs middenveld en verdediging en liet ook doelman Mark Volders het nakijken met een knap schot.

Zeven minuten later maakte Luigi Pieroni het werk al af voor paars-wit. Balverlies van Baseggio leidde tot een vlot opgezette actie en Pieroni had de voorzet van spitsbroeder Stanislav Vlcek maar binnen te koppen. Voor de Rode Duivel meteen zijn eerste doelpunt in Brusselse loondienst, nadat hij vorige week tegen Brussels een degelijke, maar doelpuntenloze prestatie afleverde. Tussendoor was Anderlecht wel goed weggekomen, wanneer scheidsrechter Breda een doelpunt van Berthin Tomou afkeurde wegens voorafgaande buitenspel van Zvonimir Deranja, een op z'n minst twijfelachtige beslissing. Met die vroege comfortabele voorsprong kwam Anderlecht nooit in de problemen en het spaarde zich zoals verwacht dan ook wat op voor de belangrijke confrontatie van donderdag in Bordeaux. Daniël Zitka zag amper een bal, maar moest zich in de voorlaatste minuut wel omdraaien wanneer Tomou een afwijkende bal zonder twijfel langs de Tsjechische doelman trapte. De tiende competitietreffer van Tomou leverde Moeskroen echter niets meer op, al probeerde Adnan Custovic het in extremis nog vanop afstand, een schot dat Zitka in twee tijden onder controle kreeg.

Zo blijft de eerste zege voor Enzo Scifo voorlopig uit. Moeskroen, dat al sinds 27 oktober niet meer kon winnen, voelt zo Dender, KV Mechelen en Bergen dichterbij sluipen en moet zich stilaan ernstige degradatiezorgen gaan maken. Van de comfortabele seizoensstart blijft niets meer over en Les Hurlus doen er goed aan volgende week in de thuiswedstrijd tegen Mechelen de drie punten te pakken. Nadien wachten immers een verplaatsing naar Lokeren en confrontaties met Club Brugge, Charleroi en Racing Genk. Scifo heeft als excuus dat de nieuwe transfers tijd nodig hebben, maar elke week zonder punten zal de druk alleen maar verhogen.

Ariël Jacobs mag optimischer naar de toekomst kijken. Anderlecht speelde zich woensdag een mooie (maar riskante) uitgangspositie bij elkaar tegen Bordeaux en heeft donderdag aan een gelijkspel genoeg om de achtste finales van de UEFA Cup te halen. Bovendien deed Sporting deze week ook in de competitie een gouden zaak: met Club Brugge, Cercle Brugge en Germinal Beerschot leden zowel de leider als de nummers drie en vier puntenverlies. Paars-wit staat nu op vier punten van de derde plaats, die recht geeft op Europees voetbal, en mag na de zege van Standard in Jan Breydel nog heel stil dromen van een dertigste landstitel. Het heeft nog twaalf speeldagen om de acht punten achterstand op beide leiders goed te maken. Na Bordeaux een verplaatsing naar Waregem, een thuiswedstrijd tegen Racing Genk en een bezoek aan het Stade du Pays van Charleroi.