Speeldag: Speeldag 23
Stadion: Jan Breydel
Cercle geraakt niet door Roeselaarse muur
Nico Wieme

Voor de tweede week op rij heeft Cercle Brugge niet kunnen winnen. Voor de tweede uitmatch op rij trok KSV Roeselare een muur op waar niet door te komen was. De wedstrijd eindigde dan ook zoals hij begon.

De vraag vooraf was hoe Cercle Brugge en KSV Roeselare deze partij zouden aanvangen. De thuisploeg had vorige week voor het eerst sinds lang verloren op AA Gent. Roeselare versloeg Brussels met 2-0. Groen-zwart moet het bovendien nog een tijdje zonder speerpunt Tom De Sutter stellen. Roeselare kreeg twee weken geleden bakken kritiek over zich heen wegens het ‘betonvoetbal’ dat hen een punt op Standard opleverde.

Het was meteen duidelijk met welke intenties de bezoekers naar het Jan Breydelstadion waren afgezakt. Het eerste kwartier drukte Cercle zijn stempel op de wedstrijd. Een bedrijvige Oleg Iachtchouk heerste in de voorlinie bij de thuisploeg. Na zeven minuten vond hij tot driemaal toe bezoekend doelman Jürgen Sierens op zijn weg. Twee minuten later werd een voorzet van de Oekraïner nipt in hoekschop gekopt en op de veertiende minuut werkte hij een voorzet van Nyoni spectaculair met de hak over doel.

Na een kwartier stak Roeselare uitzonderlijk enkele keren de neus aan het venster, maar pogingen van Stefaan Tanghe en Daan Vaesen misten precisie. Kort daarna was er een scrimmage voor het bezoekend doel, waarbij Iachtchouk alleen voor Sierens verscheen en scoorde. Zijn doelpunt werd terecht voor buitenspel afgekeurd. Even voorbij het halfuur bediende Kristof Snelders weer de Oekraïner, maar toen die wou afdrukken, kreeg hij een duw in de rug van Anthony Van Loo. Heel het stadion schreeuwde om strafschop, maar scheidsrechter Gaetan Simon deed alsof zijn neus bloedde. In het slot van de eerste helft ging Cercle nog verwoed op zoek naar een doelpunt, maar pogingen van Honour Gombani en Snelders misten het kader of werden door Sierens onschadelijk gemaakt.

Cercle begon de tweede helft zoals de eerste: met veel druk naar voren. Dat leverde hen een handvol kansen op, maar zonder succes. Eerst vond Snelders Sierens op zijn weg. Op het uur een reuzekans voor Serebrennikov, maar na hoekschop knalde de Rus recht op de bezoekende doelman. Zijn tweede poging ging naast. Kort nadien beroerde een Roeselarespeler de bal met de arm in de zestien, maar de ref zag een duwfout van Cercle. Nog geen minuut later buffelde Anthony Portier een vrijschop van Frederik Boi nipt naast.

Iets over halfweg de tweede helft kreeg Dissa zijn tweede gele kaart na een zware fout. Cercle bleef doorduwen, maar geraakte niet door de Roeselaarse muur. Een kwartier voor tijd bediende Iachtchouk Serebrennikov, maar diens schot belandde op de paal. De frustratie bij de thuisploeg nam zienderogen toe. Het publiek scandeerde luidkeels ‘antivoetbal’ op het spel dat de troepen van Dirk Geeraerd lieten zien. Het slotoffensief van groen-zwart leverde niets meer op. Het Cerclepubliek droop ontgoocheld af.